Ionescu (ANEIR): Nu sunt pentru o evolutie brusca a cursului
Data publicarii: 30-06-2010 | Finante-BanciO depreciere de moment a leului poate induce un entuziasm in randul exportatorilor, dar poate avea concescinte negative ulterior, cand leul se va intari, a declarat miercuri Mihai Ionescu, secretar general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR).
"Sunt sigur ca este o depreciere de moment, care poate sa aiba si un factor emotional, dar are si un factor obiectiv. Teoretic ar trebui sa fim fericiti, a crescut cursul, dar nu suntem fericiti pentru ca am mai avut experiente in trecut cand cresterile de curs au creat un entuziasm in randurile exportatorilor si au inceput sa semneze contracte cu speranta ca vor si incasa bani multi, iar cand a fost sa incaseze banii si s-au dus la banca au constatat ca leul s-a apreciat", a spus Mihai Ionescu.
El a adaugat ca, din cauza evolutiilor cursului, "am pierdut 7.000 de firme in ultimii doi ani", motiv pentru care nu agreeaza deprecierile ample ale leului.
"Nu suntem pentru o evolutie brusca a cursului. Ne mentinem marja de 4,10-4,30 lei/euro, cu variatii si sub 4,10 lei/euro, cum au fost in lunile anterioare si cu variatii de peste 4,30 lei/euro, dar toate temporare. Sigur ca banca centrala, care trebuie sa apere inflatia, si un indicator prin care poate realiza acest lucru este tocmai cursul de schimb, va fi un actor prezent in piata", a subliniat Ionescu.
El a mai spus ca un curs ridicat ar trebui sa duca la o scadere a importurilor, motiv pentru care s-a aratat ingrijorat de o eventuala reducere a importurilor de echipamente si utilaje.
Ionescu sustine ca exportatorii au pierdut 4,7 miliarde euro de la inceputul crizei, iar in acest an si-au propus sa recupereze jumatate din acestea.
ANEIR a cerut bancilor sa standardizeze scrisorile de confort
Referitor la discutiile privind forma scrisorilor de confort, Ionescu a declarat ca se asteapta ca foarte curand Asociatia Romana a Bancilor (ARB) "sa faca o intalnire intre bancheri si sa ajunga la o formula strandardizata a acestei scrisori de confort pentru ca ce se intamala in piata este o deruta".
Scrisoarea de confort este acel angajament prin care emitentul (banca de exemplu) isi asuma o anumita obligatie cu scopul sustinerii unei companii debitoare, in vederea executarii obligatiilor acesteia fata de un creditor al sau.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului