Vladescu: Consiliul Director al FMI se intalneste pe 2 iulie
Data publicarii: 29-06-2010 | EconomieMinistrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a anuntat marti ca Fondul Monetar International a programat pentru vineri, 2 iulie, intrunirea Consiliului Director in cadrul careia se va decide acordarea celei de-a cincea transe de imprumut Romaniei.
"Deficitul bugetar agreat cu Fondul este de 6,8%", a spus Vladescu. "In ceea ce priveste majorarea impozitelor pe locuinte, ea a fost scoasa din textul Codului Fiscal publicat ieri si va fi publicat maine, fara modificari, intr-o noua ordonanta", a declarat, marti, Vladescu.
Consiliul Director al FMI nu s-a intrunit pana acum din cauza propriilor formalitati interne, si "atat FMI, cat si CE, au imbratisat si saluta masurile pe care guvernul urmeaza sa le introduca de la 1 iulie", a declarat, luni, Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI.
"Boardul FMI, care se va reuni, sper, in aceasta saptamana - nici nu mai are importanta daca este miercuri sau vineri sau saptamana cealalta, dar, e clar ca intr-un interval foarte scurt de timp acest board se va intruni - va da un semnal foarte clar Romaniei. Aceasta amanare nu este legata de faptul ca nu au fost facute toate lucrurile (de partea romana - n.r.), ci, de anumite reguli care trebuie respectate in Fond vis-a-vis de circulatia documentelor, si asa mai departe. Deci, este o problema interna a Fondului", a spus, luni, Tanasescu.
Reprezentantul Romaniei la FMI a invitat "la calm" toate fortele politice si publice, precum si mediul privat.
"Toate fortele politice, fortele de politica monetara si fiscala, trebuie sa dea dovada de maturitate", a mai spus el.
"Am invitat lumea la calm, la o atitudine care sa aduca - daca nu neaparat incredere-, un tip de ratiune in ceea ce se spune. Este clar ca piata romaneasca este intr-o emotie puternica - atat piata valutara, cat si cea interna. Acest element psihologic care e important si in economie, si in politicile monetare si fiscale, trebuie temperat. Mesajul meu este un mesaj de calm, care sa conduca la normalitate in perioada urmatoare", a spus Tanasescu.
"Sigur, sunt masuri care asigura un tip de stabilitate fiscala si economica in perioada urmatoare. In al doilea rand, mesajul meu e limpede si foarte puternic: Atat Fondul, cat si Comisia Europeana sunt alaturi de Romania, si vor continua sa lucreze alaturi de Romania pentru punerea in practica a programului pe care (impreuna-n.r.) l-au desenat", a mai spus, luni, Tanasescu, la The Money Channel.
Vineri, reprezentantul Romaniei la FMI anunta ca, in urma respingerii masurii de reducere a pensiilor de catre Curtea Constitutionala, intrunirea Consiliului Director al FMI pentru acordarea celei de-a cincea transe de imprumut Romaniei nu va mai avea loc luni, 28 iunie, insa ar putea avea loc mai tarziu in cursul saptamanii curente.
"Eu cred ca amanarea cu o zi, doua, trei a boardului nu inseamna absolut nimic", a declarat Tanasescu. El a reafirmat disponibilitatea Fondului pentru continuarea acordului cu Romania, si a semnalat, inca de vineri, ca pot exista presiuni pe cursul de schimb, insa acestea "sunt reversibile".
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman