Managerii prevad concedieri in toate domeniile pana in august
Data publicarii: 28-06-2010 | EconomieManagerii firmelor romanesti anticipeaza ca in iunie-august va avea loc o scadere a numarului de salariati atat in industria prelucratoare, cat si in constructii, comertul cu amanuntul si servicii, potrivit datelor publicate, luni, de Institutul National de Statistica (INS).
Astfel, potrivit ultimei anchete de conjunctura a Institutului National de Statistica (INS), directorii companiilor din industria prelucratoare estimeaza o relativa stabilitate a productiei pana in august, soldul conjunctural fiind de +2%, mai slab insa decat cel din sondajul din mai, de +5%.
Companiile din acest sector se asteapta la continuarea concedierilor (sold conjunctural -14%), mai ales in cazul intreprinderilor foarte mari, cu cel putin 500 de salariati (-16%). Cele mai afectate domenii ar urma sa fie metalurgia, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului si fabricarea substantelor si a produselor chimice (solduri conjuncturale -54%, -50% si respectiv -38%).
Pentru preturile produselor industriale, managerii prognozeaza o relativa stabilitate a acestora in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +4%).
Directorii firmelor au ramas destul de sceptici cu privire la evolutia sectorului constructiilor, unde se asteapta la o relativa stabilitate a productiei (sold conjunctural -3%, fata de +3% in mai) si o scadere a comenzilor (sold -11%). Si in acest sector, disponibilizarile vor continua (sold -12%), in special in intreprinderile mici, cu mai putin de 50 salariati. Cat priveste preturile lucrarilor de constructii, se preconizeaza o relativa stabilitate a acestora.
In ceea ce priveste comertul cu amanuntul, managerii din sector si-au inrautatit estimarile si mizeaza acum pe o scadere moderata a activitatii economice pana in august (sold conjunctural -10%), pe fondul diminuarii vanzarilor (-9%) si comenzilor (sold conjunctural -11%). In plus, directorii iau in calcul noi concedieri (sold conjunctural -10%) si estimeaza ca preturile de vanzare cu amanuntul vor creste (sold conjunctural +25%).
In servicii, managerii se asteapta la o scadere moderata a cererii de servicii, respectiv a cifrei de afaceri, soldul conjunctural fiind -8%, fata de -5% luna trecuta. Drept urmare, companiile vor continua sa isi reduca personalul (-7%), mai ales intreprinderile mici, cu mai putin de 50 de salariati. Potrivit opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor avea o tendinta de relativa stabilitate (sold conjunctural -3%).
Soldul conjunctural procentual este obtinut ca diferenta intre procentajul respondentilor cu raspunsuri pozitive si cel al asteptarilor negative, indicand perceptia asupra dinamicii unui fenomen. Anchetele s-au efectuat pe baza unor esantioane reprezentative din industria prelucratoare (2.151 firme), constructii (1.671), comert cu amanuntul (2.110) si servicii (2.546), cu marja de eroare de plus/minus 5%.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani