Investitiile straine directe din afara UE in Romania au fost de 600 milioane euro in 2009
Data publicarii: 25-06-2010 | EconomieIn 2009, investitiile straine directe in Romania provenind din statele din afara blocului comunitar au totalizat 600 milioane de euro, din care semnificative sunt contributiile Elvetiei, Canadei si intrarile de capital din offshore-uri, informeaza Eurostat, intr-un comunicat publicat joi.
Din totalul investitiilor non-comunitare in Romania, 200 milioane de euro au provenit din Elvetia, 100 milioane de euro au provenit din Canada, iar offshore-urile au contribuit cu 200 de milioane de euro in investitii, conform raportului preliminar publicat de Biroul European de Statistica. In ceea ce priveste investitiile directe dinspre Romania spre tarile partenere ale Uniunii Europene, sumele investite nu au depasit 50 de milioane de euro si de aceea nu au fost luate in calcul separat.
In 2009, investitiile straine directe ale Uniunii Europene in tarile din afara blocului comunitar au scazut cu 24%, de la 348 miliarde de euro in 2008, la 263 miliarde euro in 2009, in timp ce investitiile straine directe ale tarilor partenere catre UE au crescut cu 12%, de la 199 miliarde euro la 222 miliarde euro, conform estimarilor preliminare ale Eurostat.
Principala destinatie a investitiilor europene au ramas Statele Unite, cu 40%, desi volumul investitiilor UE in SUA a scazut de la 121 miliarde euro in 2008, la 69 miliarde euro in 2009.
Investitiile directe ale UE in Rusia, care atingeau 26 miliarde euro in 2008, au scazut masiv, si chiar au devenit iesiri din investitii, volumul retragerilor fiind de 1 miliard de euro in 2009, in timp ce investitiile directe ale UE in alte tari partenere au scazut si ele semnificativ : Canada (de la 8 miliarde euro la 3 miliarde euro), Hong Kong (de la 6 miliarde euro, la 3 miliarde euro) si Japonia (de la 6 miliarde euro, la 100 milioane euro).
Investitiile directe ale UE au crescut in centrele financiare off-shore de la 39 miliarde euro la 60 miliarde euro, Elvetia (de la 34 miliarde euro, la 45 miliarde euro) si Brazilia (de la retrageri de capital de 1 miliard de euro, la investitii de 7 miliarde euro).
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani