Visa Romania: Fara sistemele de plata electronica, economia gri ar fi crescut de la 33 la 40 la suta
Data publicarii: 24-06-2010 | Finante-BanciOrice crestere de 5% a pietei instrumentelor electronice de plata scoate din economia subterana 2,5%, iar o crestere de 15% determina o reducere a economiei netaxate de 7%, a declarat, miercuri, Catalin Cretu, Director Visa Europe pentru Romania.
"Guvernul trebuie sa inteleaga importanta platilor electronice. Nivelul economiei subterane, de aproximativ 33% din PIB, s-ar fi putut majora la 40% daca nu s-ar fi intermediat plati electronice de aproape 17 miliarde de euro anual", spune Cretu.
Comerciantii din Romania nu folosesc suficient plata cu cardul si alte instrumente de plata electronica. "Cel mai mare 'comerciant' este, insa, guvernul, volumul platilor anuale la buget fiind de 7 miliarde de euro - o piata imensa", a spus Cretu.
"Guvernul ar colecta mai mult si mai rapid daca ar adopta instrumente de plata electronice. Doar ganditi-va la cele trei milioane de romani din afara granitelor care in mod cert nu-si platesc taxele la timp. Ganditi-va ca multi ar dori sa beneficieze de reducerea de 25% in cazul platii anticipate a impozitelor, pana in luna martie a fiecarui an", a adaugat el.
Visa Europe s-a concentrat pe informarea companiilor de utilitati si a municipalitatilor locale cu privire la beneficiile platilor cu cardul, prin campanii de marketing care au vizat 100 de autoritati municipale. Pana in prezent, doar 58% din municipalitati au implementat sisteme de plata cu cardul la POS sau automat bancar, si numai 10 orase primesc banii online, prin tranzactii realizate pe internet.
"Am explicat primariilor mari si mici ca un sistem de plata cu cardul costa cat 200 de metri de drum asfaltat sau cat un mic parculet, dar beneficiile sunt mult mai mari", a mentionat Cretu.
Directorul Visa Romania s-a aratat nemultumit de reactia guvernului vis-a-vis de platile electronice cu cardul, blamand noua legislatie in domeniul creditarii.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani