Protectia Consumatorilor: Atentie la super-ofertele bancilor
Data publicarii: 23-06-2010 | Finante-BanciBancile trebuie sa prezinte inainte de semnarea unui contract nou de credit un formular standardizat cu toate datele tehnice ale creditului (DAE, formula de calcul a dobanzii si suma totala ce urmeaza a fi rambursata), ceea ce va permite o comparare transparenta a ofertelor bancilor si alegerea celei mai avantajoase, se arata intr-un comunicat al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC).
Contractul de credit trebuie studiat in liniste acasa, recomandandu-se si opinia unui consultant, mai spune ANPC, care aminteste ca pentru orice derogare bancile trebuie sa ceara acordul scris al consumatorului. "ANPC recomanda consumatorilor sa fie reticenti cu astfel de solicitari", spun oficialii institutiei.
Pentru contractele de credit existente, noul act normativ da dreptul consumatorilor sa refuze comisioanele pentru unele operatiuni cu numerar pe care bancile le percep pentru plata ratelor (comision de plata a ratei in avans, comision pentru plata prin intermediar etc.).
In maxim 90 zile, incepand cu 21 iunie 2010, institutiile de creditare vor trimite clientilor acte aditionale de modificare a contractelor existente. Pentru orice obiectii legate de aceste modificari ale contractelor in vigoare, creditorul trebuie notificat in scris, altfel se prezuma acceptarea tacita.
ANPC atrage atentia ca bancile ar putea trimite clientilor actuali si oferte de modificare a contractelor de credit existente care insa nu au legatura cu dispozitiile OUG nr. 50/2010, cum ar fi trecerea de la dobanda variabila la dobanda fixa.
Consumatorii nu sunt obligati sa accepte aceste oferte, chiar daca li se propune o dobanda mai mica, ANPC recomandand urmarirea nivelului dobanzilor de pe piata, la momentul respectiv, pentru a vedea cat de avantajoasa este oferta.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman