Trichet: Germania si Franta au contribuit la izbucnirea crizei deficitelor
Data publicarii: 21-06-2010 | InternationalEuropa nu va permite statelor membre cu economii mai slabe sa se prabuseasca sub povara propriilor datorii, spune presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, citat, duminica, de Welt am Sonntag.
Presedintele BCE considera ca Franta si Germania au contribuit la actuala criza europeana a deficitelor prin exemplul slab dat celorlalte state ale Uniunii in domeniul fiscalitatii. Trichet spune ca marile puteri europene au permis o relaxare a disciplinei bugetare in Uniune prin incalcarea Pactului de Stabilitate in 2004, conform publicatiei germane Welt am Sonntag.
Trichet a sustinut din nou decizia BCE din luna mai, de a cumpara obligatiuni suverane pentru a calma pietele secundare si pentru a reduce costul imprumuturilor externe pentru Grecia si alti membri ai Uniunii care se confrunta cu dificultati financiare majore.
"Situatia a fost dramatica. Europa s-a situat la epicentrul crizei in acel moment", a spus Trichet. Decizia controversata de a cumpara obligatiuni guvernamentale a creat o ruptura la nivelul conducerii BCE, si printre opozantii lui Trichet s-a numarat si presedintele bancii centrale a Germaniei (Bundesbank), Axel Weber. Acesta a criticat decizia institutiei lui Trichet de a cumpara datorii ale tarilor cu deficite excesive, intrucat ar crea "riscuri serioase asupra stabilitatii" financiare.
"Mi-as fi dorit ca publicul german sa reactioneze cu aceeasi indignare pe care au aratat-o vis-a-vis de decizia noastra de cumparare de obligatiuni guvernamentale, la incalcarea Pactului de Stabilitate, in 2004", a spus Trichet.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări