Tarile din G7 vor avea evolutii diferite
Data publicarii: 17-06-2010 | InternationalTraiectoria reluarii cresterii economice difera in cadrul economiilor celor mai dezvoltate, arata un studiu Reuters, care subliniaza impactul crizei datoriilor de stat din Europa asupra cresterii mondiale.
Conform celor 250 de economisti Reuters interogati in perioada 10-16 iunie, ritmul de crestere al Statelor Unite se indeparteaza din ce in ce mai mult de cel al zonei euro si al Marii Britanii, depasindu-l si pe cel al Japoniei.
Economia zonei euro ar putea creste cu 1,1 la suta anul acesta, si cu 1,4 la suta anul viitor, iar Marea Britanie urmeaza acest curs, cu o crestere estimata la 1,1 la suta anul acesta. In 2011, in schimb, estimarile sunt mai optimiste si prevad o crestere de 2,1 la suta a economiei britanice.
'Semnele unei cresteri puternice sunt absente', a apreciat Christoph Weil, de la Commerzbank, adaugand ca 'vara aceasta, economia zonei euro va creste sensibil mai lent, criza datoriilor de stat ale tarilor periferice va cantari greu' asupra economiei.
Moneda euro si lira au fost puternic afectate pe fondul temerilor cu privire la gradul de indatorare, in vreme ce ingrijorarea privind deficitul de aproape 11 la suta din PIB a economiei britanice a accentuat presiunea asupra lirei.
Situatia economiei japoneze este mai buna, economistii estimand o crestere de 2,5 la suta in cursul anului fiscal care se va finaliza in martie 2011, datorita exporturilor solide ale statului nipon. Insa aceasta performanta este inferioara, de departe, celei asteptate in Statele Unite, unde PIB-ul va creste in medie cu 3,2 la suta in 2010.
'Estimarile noastre au fost usor revizuite, din cauza ritmului incet de contaminare de la criza datoriilor europene. Revizuiri mai importante se vor referi la durata si severitatea ingrijorarilor cu privire la datoria de stat', a declarat Ellen Zentner, economist la Bank of Tokyo-Mitsubishi.
Reluarea cresterii economice mondiale pare totusi asigurata. Economistii estimeaza ca nu exista decat o sansa de unu la patru ca aceasta sa fie pusa in discutie de o recesiune in 'W' in zona euro si Marea Britanie. Riscul a scazut la 20 la suta in Japonia, si la 15 la suta in Statele Unite.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman