Oficialii europeni cer Spaniei si Portugaliei noi reduceri bugetare
Data publicarii: 16-06-2010 | International
Spania si Portugalia vor fi nevoite sa faca noi reduceri bugetare pentru a atinge tintele de deficit anuntate luna trecuta, in ciuda riscurilor de producere a efectului de "bulgare de zapada" asupra datoriilor publice, potrivit unui document al Comisiei Europene, citat de Bloomberg.
Masurile de reducere a deficitului anuntate de cele doua tari, ca parte a acordului UE semnat pe 10 mai, cu scopul de a crea un mecanism de salvare de 750 miliarde euro pentru tarile aflate in dificultate, nu sunt de ajuns, potrivit documentului obtinut de jurnalistii de la Bloomberg.
Spania a promis sa reduca deficitul bugetar la 9,3% din produsul intern brut (PIB) in 2010 si la 6% din PIB in 2011, in timp ce Portugalia a anuntat ca va reduce deficitul la 7,3% din PIB in 2010 si, respectiv, la 4,6% din PIB in 2011.
"Cu toate ca masurile deja anuntate sunt semnificative si tintele stabilite implica o consolidare puternica a bugetelor, este nevoie de noi masuri pentru atingerea acestor tinte, mai ales in cazul celor pentru 2011", se mentioneaza in documentul datat 26 mai, si citat de Bloomberg. Documentul, intitulat "Cerinte de consolidare in Spania si Portugalia", a fost redactat de Comisia Europeana pentru ministrii de finante ai Uniunii.
Comisia urma sa publice in cursul zilei de marti un raport asupra eforturilor depuse de 12 tari membre, printre care si Spania si Portugalia, pentru controlarea deficitelor lor bugetare.
Portugalia are nevoie de masuri suplimentare care sa echivaleze cu 0,3% din PIB-ul tarii pe anul in curs si cu cel putin 1,5% din PIB pentru anul viitor, daca doreste atingerea tintei de deficit, in timp ce Spania ar putea atinge tinta stabilita pentru 2010 cu ajutorul unor simple "ajustari marginale", dar va trebui sa faca reduceri de cel putin 1,75% din PIB-ul de anul viitor pentru a atinge tinta de deficit pe 2011, potrivit documentului.
Uniunea Europeana a salutat eforturile depuse de Spania si Portugalia pentru reducerea deficitelor bugetare, dar, in acelasi timp, a atras atentia asupra faptului ca masurile de austeritate necesare pentru aceste reduceri au loc in "contextul advers al cresterii slabe a PIB-ului, al competitivitatii reduse, scaderii preturilor si salariilor si al dobanzilor reale foarte mari. Aceste conditii duc la un "efect de bulgare de zapada" asupra datoriei publice.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri