Moody's: Bancile europene pot face fata expunerilor pe tarile PIGS
Data publicarii: 13-06-2010 | Finante-BanciUn test de evaluare de impact efectuat de agentia de rating Moody's a relevat ca 30 de banci europene mari pot face fata expunerilor asupra datoriilor publice si private din Portugalia, Irlanda, Grecia si Spania (PIGS), se arata intr-un comunicat emis vineri de agentie.
Moody's Investors Service a ajuns la concluzia ca bancile europene au capitaluri suficient de mari pentru a face fata expunerilor atat pe datoria suverana, pe datoria publica interna cat si pe imprumuturile luate de sectorul privat din tarile PIGS. Cele 30 de banci mari europene din 10 tari au un indice de solvabilitate de peste 9%, sustin analistii Moody's, care au cerut date bancherilor si au efectut un test de evaluare pe baza raspunsurilor acestora.
"Agentia de rating nu anticipeaza vreo schimbare de rating pe baza acestor expuneri", precizeaza comunicatul.
"Defalcarea pe clase de active pe care am obtinut-o prin sondaj ne-a permis sa calculam expunerile bancilor si sa proiectam pierderile rezultate din acestea. Credem ca bancile vor putea sa absoarba pierderile care ar putea aparea de pe urma acestor expuneri, fara sa fie nevoie de majorari de capital, chiar si in cazul scenariilor negative neprevazute", spune Jean-Francois Tremblay, unul din autorii raportului Moody's. "Rata solvabilitatii bancilor testate se situeaza peste 9%", a mai spus Tremblay.
Volatilitatea recenta a pietei datoriilor din Uniune a marcat ingrijorarile investitorilor si lipsa de claritate in ceea ce priveste expunerile bancare transfrontaliere. Conform Moody's, expunerile bancilor europene din tarile PIGS asupra imprumuturilor private, precum creditele ipotecare sau imprumuturile de afaceri exigibile sunt mai mari decat expunerile pe datoria guvernamentala.
O eventuala vanzare fortata a datoriei suverane la un pret al pietei redus de criza ar avea un impact ceva mai mare, desi inca administrabil, asupra capitalizarii bancilor. Insa astfel de vanzari sunt improbabile, bancile preferand sa garanteze cu titlurile tranzactii repo cu Banca Central Europeana, mai degraba, in cazul in care vor avea nevoie de lichiditate. Pe de alta parte, eventualele pierderi induse de segmentul privat s-ar intinde pe mai multi ani si ar fi in parte contrabalansate de castiguri.
Moody's efectueaza evaluari de impact in procesul de acordare a ratingului, iar calificativele oferite bancilor reflecta deja pierderile posibile rezultate in urma unor scenarii negative. Agentia de rating sustine ca efectueaza evaluari ale impactului pentru a realiza care este capacitatea bancilor de absorbtie in anumite situatii, si nu pentru ca ar considera astfel de situatii posibile.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business