Sofia a decis oficial sa suspende proiectul centralei nucleare din Belene
Data publicarii: 13-06-2010 | InternationalBulgaria ingheata construirea centralei nucleare din Belene din cauza ca nu exista garantii ca proiectul este profitabil, a anuntat premierul Boiko Borisov, relateaza Sofia News Agency.
"Nu se stie cand ar primi Bulgaria inapoi banii pe care i-ar investi in centrala din Belene. Suntem dispusi sa discutam despre pretul investitiei cu oricine imi poate arata un pret. Orice altceva este o discutie lipsita de consistenta", a spus premierul dupa o intalnire cu ambasadorii UE la Sofia.
Secretarul de stat din Ministerul Economiei, Tudor Serban, a declarat la 29 aprilie ca Bulgaria a invitat Romania sa participe in locul grupului german RWE la proiectul tarii vecine de constructie a unei centrale nucleare la Belene, insa tara noastra a refuzat aceasta propunere. "Bulgaria ne invitase sa participam la proiect in locul RWE, insa i-am refuzat politicos, pentru ca noi avem deja proiectele noastre", a declarat la o conferinta la Cernavoda secretarul de stat din Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri Tudor Serban.
Concernul energetic german RWE a anuntat in octombrie 2009 ca se retrage din controversatul proiect al centralei nucleare de la Belene, din nordul Bulgariei. Oficialii de la RWE anuntasera astfel la numai 10 luni de la intrarea in proiectul Belene retragerea, motivul invocat fiind cel al finantarii nesigure.
Romania detine o singura centrala nucleara, la Cernavoda, ce are doua reactoare ce au fiecare instalata o putere de circa 700 MW. Alte doua reactoare urmeaza sa fie construite si puse in functiune dupa 2017, cu o putere instalata asemanatoare. Cele doua unitati nucleare acopera circa 20% din productia de electricitate din Romania.
De asemenea, autoritatile intentioneaza sa construiasca o a doua centrala nucleara, care ar putea fi functionala in 2030. Aceasta ar putea avea o putere instalata de 1.000 MW.
Sofia News Agency a relatat recent ca societatea rusa Atomstroiexport se pregateste sa pregateste sa dea in judecata Guvernul bulgar, pentru inghetarea proiectului centralei nucleare de la Belene. Potrivit unor informatii neoficiale, citate de o publicatie ceha, rusii au contactat cabinetul de avocatura Sidley Austin LLP pentru a-i reprezenta in caz. Avocatii Sidley Austin LLP sunt specializati in cazuri similare si au castigat mai multe procese intre investitori si state.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman