De ce nu afiseaza bancomatele comisionul?
Data publicarii: 11-06-2010 | Finante-BanciClientii romani nu sunt instiintati direct cu privire la comisionul de retragere, spre deosebire de utilizatorii din alte tari.
Bancile locale percep unele dintre cele mai mari comisioane din Europa pentru retragerile de numerar de la bancomat. In acelasi timp, Romania ocupa unul dintre ultimele locuri din regiune in ceea ce priveste utilizarea cardului direct la comercianti fiind astfel fruntasa in ceea ce priveste retragerile de la ATM-uri.
In acest context, mai ales ca nivelul de educatie financiara al romanilor nu este unul tocmai de top, bancomatele locale ar putea fi tehnic adaptate incat sa afiseze comisioanele percepute pentru fiecare retragere in parte.
Nu e o practica, dar se poate
Ce-i drept, calculul si afisarea costurilor pentru fiecare tranzactie realizata la ATM nu este, deocamdata, cel putin, o practica la nivel european. Cu toate acestea, astfel de bancomate exista in tari precum Germania, Italia sau Marea Britanie iar reprezentantii retelelor Visa si Mastercard spun ca o astfel de solutie poate fi implementata si in Romania. "O astfel de solutie poate fi adusa in Romania. Din punct de vedere tehnic, ar fi un singur impediment.
Comisioanele nu ar putea fi calculate decat pentru cardurile emise de institutia financiara care detine bancomatul respectiv", spun cei de la Mastercard. Desi nu vorbim despre bancomate, astfel de aparate exista in Europa.
"Sunt destul de frecvente in Europa acele aparate unde poti face mai multe tipuri de operatiuni cu cardul. Ele nu apartin bancilor ci unor institutii asemanatoare cu IFN-urile din Romania. In cazul retragerilor de numerar, aceste aparate calculeaza si afiseaza comisionul", explica si reprezentantii Visa.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri