Aproximativ 80% din creditele intermediate de Kiwi Finance sunt imobiliare sau ipotecare
Data publicarii: 11-06-2010 | Finante-BanciCreditarea si-a modificat tendintele de crestere catre ramura ipotecara, in dezavantajul imprumuturilor de consum, iar majoritatea clientilor solicita o consolidare a tuturor imprumuturilor pentru a-si reduce ratele, a declarat, joi, pentru NewsIn, directorul general al Kiwi Finance, Anca Bidian.
Kiwi Finance a intermediat, de la inceputul acestui an, de trei ori mai multe credite decat in primele cinci luni ale anului trecut, spune Bidian, care ocupa si functia de presedinte al Asociatiei Brokerilor de Credite.
"In prezent, 80% din creditele acordate de banci si intermediate de Kiwi Finance sunt ipotecare. In 2009, aproximativ 80% din credite s-au acordat in a doua jumatate a anului, in prima parte totul fiind blocat. In 2010, inregistram un ritm de crestere constant, bineinteles, cu ajustarile majore impuse de criza", afirma directorul Kiwi Finance.
"In ultimii doi ani a avut loc inversare de tendinta in creditare, dinspre creditul de consum spre cel ipotecar. Daca la finalul lui 2008 doar 40% din imprumuturi erau ipotecare, astazi, numai 20% din creditele acordate clientilor prin intermediul Kiwi sunt destinate consumului", a mai spus ea.
In acelasi timp, volumul mediu al unui credit ipotecar intermediat de Kiwi Finance s-a redus la aproape jumatate, de la 85.000 de euro la 45.000 de euro, urmand corectiile pietei imobiliare. In schimb, la creditul fara garantii, media a ramas aceeasi, de 7-8.000 de euro.
Bidian a mai spus ca limitarea comisioanelor de rambursare anticipata la maximum 1% din credit aduce cu sine o "deblocare a refinantarilor." Ea sustine ca majoritatea refinantarilor intermediate de firma sa vin in prezent din zona creditelor de consum si au ca obiect crearea unui credit unic, garantat imobiliar, care stinge mai multe imprumuturi vechi ale aceleiasi persoane.
"Majoritatea clientilor prefera sa mute toate creditele intr-unul singur, garantat ipotecar si cu scadenta dubla, fiindca astfel ratele lunare scad la aproximativ jumatate", sustine Bidian.
"Comisioanele de rambursare anticipata reprezentau o bariera in calea refinantarii creditelor, intrucat clientul trebuia sa scoata din buzunar inca 5-6% din principal", a declarat, joi, Bidian. "Cu toate acestea, nu cred ca vor exista clienti care sa migreze de la o banca la alta. In principal, majoritatea clientilor solicita credite de consolidare, iar creditele mari, ipotecare, sunt mai greu de refinantat, intrucat presupun costuri mari, cum ar fi cele notariale", a adaugat Bidian.
Ea afirma ca pana acum doar 5% din clienti s-au mutat de la o banca la alta. "O astfel de refinantare, prin migrare catre o alta banca, a presupus pana acum costuri mari", a mai spus Bidian.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business