ARB: Reducerea comisionului de rambursare anticipata va costa bancile milioane de euro
Data publicarii: 11-06-2010 | Finante-BanciInstitutiile vor fi obligate sa modifice, cu acordul clientilor, aproape toate contractele de credit aflate in derulare, insa notificarea a opt milioane de persoane se va transpune in costuri de milioane de euro pentru banci, a declarat, joi, pentru NewsIn, purtatorul de cuvant al ARB.
"Completarea a aproximativ opt milioane de contracte cu anexele semnate de clienti va induce costuri de cateva milioane de euro pentru sistemul bancar", a declarat pentru NewsIn purtatorul de cuvant al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Gabriela Folcut.
Ordonanta prin care sunt adoptate prevederi ale Directivei Europene pentru credite va obliga bancile din Romania sa modifice aproape toate contractele de imprumut, pentru a stipula noul nivel al comisioanelor de rambursare anticipata, diminuat in favoarea clientilor.
Folcut sustine ca forma actuala a Ordonantei de guvern, creata de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC), nu este agreata de bancheri, cu care oficialii ANPC au refuzat sa discute.
"ARB a solicitat aplicarea Directivei Europene 48/2008 in forma aprobata de Parlamentul European. Comunitatea bancara a cerut, in mai multe randuri, sa aiba loc intalniri cu ANPC, pentru a argumenta solicitarile bancilor, in contextul in care proiectul ANPC cuprinde prevederi ce le exced pe cele ale Directivei. Nu am avut, insa, nici o reactie din partea ANPC", spune Folcut.
Bancherii au cerut ca noile prevederi sa nu se aplice creditelor in derulare sau imprumuturilor ipotecare sau cu garantii imobiliare, intrucat Directiva nu acopera aceste domenii.
Pusi in fata faptului implinit, bancherii vor avea la dispozitie 90 de zile de la intrarea in vigoare a noii Ordonante pentru a notifica aproape toti clientii imprumutati si pentru a amenda prin anexe toate contractele de credit.
"Avand in vedere ca ieri a fost aprobata Ordonanta, bancile vor aplica legea", a mai spus Folcut.
Ordonanta prin care sunt adoptate prevederi ale Directivei Europene pentru credite trebuie sa fie transpusa in legislatia Romaniei pana la data de 11 iunie, insa, in prima parte a zilei de joi, aceasta nu fusese publicata inca in Monitorul Oficial.
Ulterior, Ordonanta va trebui sa fie adoptata de Parlament, pentru a putea deveni lege. Astfel, ea ar putea suferi unele modificari.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman