Reducerea comisionului de rambursare a imprumuturilor va relansa creditarea prin refinantare
Data publicarii: 11-06-2010 | Finante-BanciReducerea comisioanelor de rambursare anticipata (CRA) va relansa piata refinantarilor, iar bancile vor fi fortate sa reduca costul imprumuturilor vechi pentru a-si pastra clientii, spun analisti intervievati joi de NewsIn.
Intrarea in vigoare a noii Ordonante care reduce nivelul CRA la maximum 1% pentru toate imprumuturile, inclusiv retroactiv, pentru creditele aflate in derulare, elimina barierele din calea refinantarii creditelor vechi.
"Comisioanele de rambursare anticipata reprezentau o bariera in calea refinantarii creditelor, intrucat clientul trebuia sa scoata din buzunar inca 5-6% din principal", a declarat, pentru NewsIn, Anca Bidian, presedintele Asociatiei Brokerilor de Credite si director general al firmei de brokeraj bancar Kiwi Finance.
Ea sustine ca majoritatea refinantarilor vin in prezent din zona creditelor de consum si transforma mai multe imprumuturi vechi ale aceleiasi persoane intr-un singur credit garantat imobiliar (sau intr-un credit "consolidat"). In acelasi timp, 80% din clientii Kiwi Finance au cel putin un card de credit sau un imprumut mic de refinantat, a mai spus Bidian. "Majoritatea clientilor prefera sa mute toate creditele intr-unul singur, garantat ipotecar si cu scadenta dubla, fiindca astfel ratele lunare scad la aproximativ jumatate", sustine Bidian.
Ea afirma ca pana acum doar 5% din clienti s-au mutat de la o banca la alta. "O astfel de refinantare, prin migrare catre o alta banca, a presupus pana acum costuri mari", a mai spus Bidian.
Initial, comunitatea bancara spera ca eliminarea CRA sa aiba efect doar asupra creditelor noi, fara garantii ipotecare, insa proiectul propus guvernului de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) si aprobat miercuri a extins prevederile directivei europene din domeniul creditarii asupra tuturor tipurilor de imprumut, inclusiv asupra celor aflate in derulare. Bancherii au contestat, fara succes, propunerile ANPC. Ordonanta va trebui sa urmeze traseul de aprobare prin parlament, chiar daca va fi publicata astazi in Monitorul Oficial si va intra in vigoare la data de 20 iunie. Daca ordonanta nu va suferi modificari, bancherii vor fi nevoiti sa transfere costurile emilinarii CRA catre alte comisioane sau dobanzi.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri