Reducerea comisionului de rambursare a imprumuturilor va relansa creditarea prin refinantare
Data publicarii: 11-06-2010 | Finante-BanciReducerea comisioanelor de rambursare anticipata (CRA) va relansa piata refinantarilor, iar bancile vor fi fortate sa reduca costul imprumuturilor vechi pentru a-si pastra clientii, spun analisti intervievati joi de NewsIn.
Intrarea in vigoare a noii Ordonante care reduce nivelul CRA la maximum 1% pentru toate imprumuturile, inclusiv retroactiv, pentru creditele aflate in derulare, elimina barierele din calea refinantarii creditelor vechi.
"Comisioanele de rambursare anticipata reprezentau o bariera in calea refinantarii creditelor, intrucat clientul trebuia sa scoata din buzunar inca 5-6% din principal", a declarat, pentru NewsIn, Anca Bidian, presedintele Asociatiei Brokerilor de Credite si director general al firmei de brokeraj bancar Kiwi Finance.
Ea sustine ca majoritatea refinantarilor vin in prezent din zona creditelor de consum si transforma mai multe imprumuturi vechi ale aceleiasi persoane intr-un singur credit garantat imobiliar (sau intr-un credit "consolidat"). In acelasi timp, 80% din clientii Kiwi Finance au cel putin un card de credit sau un imprumut mic de refinantat, a mai spus Bidian. "Majoritatea clientilor prefera sa mute toate creditele intr-unul singur, garantat ipotecar si cu scadenta dubla, fiindca astfel ratele lunare scad la aproximativ jumatate", sustine Bidian.
Ea afirma ca pana acum doar 5% din clienti s-au mutat de la o banca la alta. "O astfel de refinantare, prin migrare catre o alta banca, a presupus pana acum costuri mari", a mai spus Bidian.
Initial, comunitatea bancara spera ca eliminarea CRA sa aiba efect doar asupra creditelor noi, fara garantii ipotecare, insa proiectul propus guvernului de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) si aprobat miercuri a extins prevederile directivei europene din domeniul creditarii asupra tuturor tipurilor de imprumut, inclusiv asupra celor aflate in derulare. Bancherii au contestat, fara succes, propunerile ANPC. Ordonanta va trebui sa urmeze traseul de aprobare prin parlament, chiar daca va fi publicata astazi in Monitorul Oficial si va intra in vigoare la data de 20 iunie. Daca ordonanta nu va suferi modificari, bancherii vor fi nevoiti sa transfere costurile emilinarii CRA catre alte comisioane sau dobanzi.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman