Cum ar putea pierde romanii 20 de euro lunar din pensia privata

Data publicarii: 10-06-2010 | Finante-Banci

Romanii care contribuie la sistemul de pensii private obligatorii ar pierde, fiecare, in medie, circa 20 de euro pe luna din pensie, in cazul in care contributia virata va scadea de la 2,5% la 0,5% din salariul brut lunar, timp de un an, potrivit unor calcule Gandul . De exemplu, la un salariu de 300 de euro lunar, reducerea contributiei la 0,5% timp de 12 luni ar conduce la o diminuare a pensiei cu 10-20 euro lunar.

Reprezentantii companiilor de administrare a fondurilor de pensii private estimeaza ca reducerea contributiei la 0,5% pana in 2011 va aduce pierderi directe de 600 de milioane de euro celor 5 milioane de participanti in sistem. Suma nu include pierderile din neinvestirea pe termen lung a contributiilor.

Guvernul intentioneaza sa reduca nivelul contributiei platite de angajati la fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II) de la 2,5% din salariul brut lunar la 0,5%, pentru a diminua deficitul bugetului public de pensii. Cu toate acestea, recent, Fondul Monetar International, Banca Mondiala si Comisia Europeana au trimis o scrisoare reprezentantilor Executivului in care le recomanda sa nu micsoreze contributia la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II), dupa cum au declarat recent surse oficiale. Pe de alta parte, reducerea salariilor bugetarilor cu 25% va contribui de asemenea la diminuarea contributiilor virate la pensiile private.

"De la inceputul acestui an, sumele virate la fondurile de pensii s-au mai diminuat comparativ cu aceeasi perioada de anul trecut, pe fondul actualei conjuncturi economice. In plus, diminuarea cu 25% a salariilor la bugetari va duce la scaderea cu acelasi nivel a contributiilor la pensiile private obligatorii", a declarat intr-o conferinta de presa Simona Ditescu, directorul general al BCR Pensii.

Ditescu a declarat ca in circa 33% dintre conturi contributiile pentru pensiile private obligatorii nu sunt virate in fiecare luna de catre companii. "Sunt cazuri in care oamenii isi pierd locurile de munca si pentru respectiva perioada nu le sunt virate contributiile pentru pensie. Exista insa si cazuri in care nu se vireaza contributiile pentru ca respectivele firme folosesc forta de munca «la negru»", a mai spus Ditescu.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: