Europenii protesteaza fata de valul de masuri de austeritate
Data publicarii: 09-06-2010 | InternationalEuropenii protesteaza fata de valul de masuri de austeritate anuntate de guverne pentru a linisti pietele si pentru a reduce deficitele bugetare, dupa criza din Grecia.
Bugetarii spanioli au iesit marti in strada, pentru a protesta fata de reducerile de cheltuieli anuntate de Guvern, in timp ce sindicatele germane au convocat demonstratii in masa in weekend, dupa ce Berlinul a prezentat propriul sau program de austeritate saptamana aceasta, relateaza EUobserver.
Valul de reducere a cheltuielilor care afecteaza Europa a dus deja anul acesta la greve in lume, din Irlanda pana in Grecia. Si la Bruxelles au avut loc proteste marti. In Spania, insa, participarea a fost mai mica decat se asteptau organizatorii.
Totusi multimi s-au strans in Barcelona, Madrid, Valencia si in alte orase din tara pentru a-si arata nemultumirea fata de planurile guvernului socialist de a reduce deficitul tarii cu 15 miliarde de euro pe o perioada de doi ani. Masurile includ o reducere cu 5% a salariilor bugetarilor, suspendarea mecanismului de ajustare automata a pensiilor la inflatie, suspendarea sumelor platite parintilor la nasterea copiilor si reducerea finantarii regionale cu 1,2 miliarde de euro.
Protestatarii au acuzat Guvernul ca nu a administrat corect criza si sustin ca masurile anuntate ar afecta in proportie prea mare muncitorii din sectorul public. "Noi nu suntem responsabili pentru criza. Nu noi suntem cei care vor plati pentru ea", scria pe o pancarta.
Sindicatele spaniole au declarat ca intre 75% si 80% dintre muncitorii din sectorul public au participat la greva de o zi, dar Ministerul Muncii a vorbit de 16%, precizand ca sistemul de transport public a fost practic neafectat. Circa 2,5 milioane de spanioli lucreaza in sectorul public.
Ar putea urma si alte greve, in conditiile in care Madridul urmeaza sa anunte miercuri reforme nepopulare ale pietei muncii, in urma carora angajatorilor le va fi mai usor sa angajeze si sa concedieze oameni.
Guvernul este supus la presiuni intense din partea pietelor financiare si a Bruxelles-ului pentru a-si schimba situatia economica, dupa o scadere semnificativa a calificativelor acordate de agentiile de rating, ce a dus la o scumpire a creditelor.
La fel ca in Irlanda, piata imobiliara din Spania a facut implozie in urma crizei financiare, ceea ce a aruncat tara intr-o recesiune de doi ani. Rata somajului este in prezent in jur de 20%, cea mai mare din Zona euro.
In Germania, primele proteste fata de pachetul de austeritate al Guvernului, in valoare de 80 de miliarde de euro, au fost anuntate de sindicatul bugetarilor, Verdi, care va organiza mitinguri sambata, la Berlin si la Stuttgart.
Liderul sindicatului, Frank Bsirske, a declarat ca povara economisirii va cadea pe umerii bugetarilor si somerilor, in timp ce cei bogati vor trai in continuare intr-o "oaza privind taxele".
Alte sindicate s-au alaturat apoi acestui apel, in timp ce industria si economistii germani au salutat in mare parte propunerile, care se concentreaza pe reduceri de cheltuieli si nu pe cresteri ale impozitelor.
Anuntata luni de cancelarul Angela Merkel, lista de masuri de austeritate vizeaza sa demonstreze ca cea mai mare economie europeana va conduce prin puterea exemplului. Cea mai mare parte a reducerilor anuntate in programul pe patru ani vor viza sistemul serviciilor sociale. O proportie mai mica va afecta bancile si alte afaceri, Guvernul intentionand ca introduca o taxa pe tranzactiile financiare si o noua taxe pe zborurile externe.
Si Marea Britanie, Irlanda, Portugalia si Italia se numara printre tarile care au prezentat masuri de austeritate pentru reducerea deficitelor.
Anuntul Guvernului roman de reducere cu 25% a salariilor bugetarilor si cu 15% a pensiilor a dus la manifestatii si in aceasta tara din sud-estul Europei, incheie EUobserver.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani