Statul nu cunoaste amploarea evaziunii
Data publicarii: 09-06-2010 | EconomieMinisterul Finantelor si cel al Internelor sunt institutiile responsabile cu scoaterea la suprafata a economiei nefiscalizate, dar le lipseste studiul de impact. In lupta impotriva evaziunii fiscale, autoritatile se bazeaza doar pe cifrele furnizate de marile companii, in timp ce Comisia Europeana ar putea ridica probleme.
Pachetul de masuri privind combaterea evaziunii fiscale va intra in vigoare cel tarziu saptamana viitoare, potrivit ministrului de Finante, Sebastian Vladescu. Exista insa cel putin doua probleme legate de aceasta strategie.
Prima dintre ele se refera la lipsa studiului de impact, iar a doua - la posibila declansare a procedurii de infringement la adresa Romaniei, avand in vedere faptul ca Executivul european a avertizat deja ca unele dintre masurile preconizate incalca principiile comunitare.
Oficialii romani nu sunt insa ingrijorati in aceasta privinta. Chiar in proiectul de act normativ este precizata rezerva pe care Comisia Europeana ar putea-o avea in privinta unor masuri precum TVA-ul intra-comunitar sau accizele la produsele de lux.
Potrivit lui Vladescu, insa, aceste masuri vor fi implementate doar atat timp cat Romania nu risca penalitati concrete. "Riscul acestei proceduri a fost asumat (...). Am aplicat o perioada limitata pentru aceste masuri, pentru a reduce riscul oricarei penalitati legate de procedura de infringement", a spus Vladescu. Concret, masurile au ca limita de timp 12 luni.
Evaluari neoficiale
Lipsa studiului de impact a devenit o obisnuinta pentru autoritati in elaborarea mai multor acte normative. In privinta evaziunii fiscale, lipsesc cifrele oficiale privind amploarea acestui fenomen, iar oficialii par a se baza doar pe evaluari neoficiale.
De pilda, in domeniul tutunului, cei trei mari producatori din domeniu estimeaza dimensiunea evaziunii la peste un miliard de euro.
"In Romania, nu exista date statistice privind evaziunea fiscala, ci unele estimari neoficiale", a spus seful Finantelor.
Vladescu a precizat ca eradicarea acestui fenomen este responsabilitatea institutiei pe care o conduce si a Ministerului Administratiei si Internelor.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri