Investitorii vad Romania ca o mare cu ape tulburi
Data publicarii: 08-06-2010 | EconomieDesi M&A-ul a inceput sa-si revina, criza si masurile de austeritate contribuie la confuzie. Desi exista apetit investitional, prudenta este cea care dicteaza tonul.
Imaginea Romaniei este cam tulbure pentru investitori din cauza conditiilor macroeconomice, dar si a masurilor de austeritate anuntate de Guvern, desi piata de fuziuni si achizitii (M&A) pare ca se dezgheata, a declarat Cornelia Bumbacea, partener Ernst&Young Romania (E&Y). "Piata de fuziuni si achizitii pare ca se deblocheaza, cel putin din cererile de due-dilligence primite.
Sunt discutii de acum un an si jumatate care sunt reluate. Accesul la finantare este principalul obstacol, dar exista fonduri si investitori strategici care au capital si sunt dispusi sa investeasca. Toata lumea vrea sa investeasca in sectoare care cresc si care nu sunt expuse la criza", a spus Bumbacea la un seminar pe tema pietei de fuziuni si achizitii.
In opinia sa, cresterea apetitului pentru investitii la nivel global se regaseste si in Romania, iar in acest context piata de fuziuni si achizitii ar putea sa se revigoreze incepand cu semestrul al doilea din 2010, dar sigur din 2011.
Deciziile politice sporesc gradul de reticenta
Pe de alta parte, Bumbacea precizeaza ca ultimele evolutii de pe piata romaneasca la nivelul deciziilor politice induc un grad de reticenta in randul investitorilor, fonduri de investitii sau strategici.
"Imaginea Romaniei este cam tulbure, sunt investitori care se uita spre piata romaneasca si unii care nu sunt prezenti in Romania, dar din cauza conditiilor si a ceea ce intentioneaza Guvernul sa faca in perioada urmatoare sunt reticenti. Se uita cu interes, dar sunt reticenti", a explicat Bumbacea.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman