Cat platesc bogatii Romaniei sa cunoasca saracia altora
Data publicarii: 08-06-2010 | Turism"Daca ar face astfel de expeditii, multi oameni dintre cei pe care-i consideram conducatorii nostri ar avea mai mult suflet si ar intelege ca viata inseamna si altceva decat bani. Ar vedea ca nu ei sunt buricul Universului", spune ghidul turistic David Neacsu.
Alpinistul David Neacsu, conducatorul primei expeditii romanesti pe Everest (2003), se ocupa acum cu "expeditii la cheie" pentru milionari si politicieni, pe care-i taxeaza cu 1.500-2.500 euro persoana, ca sa-i catere in siguranta prin zonele rarefiate si semivirgine ale Terrei.
Intai a fost scanteia: "Totul a inceput cand m-am dus sa-mi reinnoiesc viza de America. Vroiam sa plec in Statele Unite sa ma plimb. Si la coada m-am intalnit cu unul dintre directorii Orange, care mi-a zis: «Bai, de ce nu faci expeditii cu oameni care au incredere in tine, ca ai vazut atatea?
Sunt multi romani care vor sa iasa din jungla asta citadina si au bani»". Acum patru ani a fost contactat de un grup de directori si afaceristi pe care i-a invatat sa se catere pe crestele Carpatilor: "Iesirile in muntii nostri eu nu le fac pe trasee marcate, le fac pe vai alpine, pe chestii mai neortodoxe.
Vazand ca le place, le-am spus: «N-ati vrea sa ne propunem un target?». «Ba da. Care ar fi?» «Targetul principal in Romania ar fi sa facem Coltii Morarului (n.r. - Muntii Bucegi), dar dupa aia haideti sa facem un munte
inalt al Terrei!»".
Membrii expeditiei: bancher, milionar, politician, doctor
Pana acum David Neacsu a organizat expeditii comerciale in Argentina, Chile, Insula Pastelui, Noua Zeelanda, Tasmania, Australia, Peru, in urmatoarele doua luni va duce grupuri de oameni cu bani in Muntii Caucaz si Alaska, la toamna vizeaza Papua Noua Guinee, iar la anul va organiza escaladarea Varfului Orizaba din Mexic (5.638 m), al treilea pisc ca inaltime din Anzi.
Pana acum, Neacsu a dus, contracost, in expeditii peste granite in jur de 30 de persoane, exclusiv barbati, impartiti in grupuri mici, de 2-8 oameni. Spre exemplu, echipa care o sa bata in iulie-august muntii Alaskai, care o sa pescuiasca somoni cot la cot cu ursii grizzly si o sa viziteze Insula Kodiak e formata doar din 5 membri: "Un om politic si fiul lui, un medic din Alba Iulia, un proprietar de fabrica de incaltaminte din judetul Alba si un proprietar de firma de servicii din Bucuresti".
In Caucaz vor merge, printre altii, un director de vanzari alimente pe Ardeal, un bancher si un milionar. Alpinistul explica de ce prezenta sa la carma unui grup de "montaniarzi amatory" costa atat de mult: "In 33 de ani de expeditii n-am avut nici o problema, nu doar eu personal, nimeni din oamenii din jurul meu.
Am condus poate cea mai grea expeditie din Romania a tuturor timpurilor, «expeditia Everest», am organizat-o de la cap la coada si am si participat la ea, iar oamenii aia n-au murit, cand, in mod normal, statisticile spun ca unul din sase moare. Ii costa daca vor sa-l aiba pe David Neacsu cu ei sa-i vegheze, sa-i ajute sa-si atinga targetul si sa se intoarca cu capul plin de cele vazute si cu toate oasele la locul lor".
Cei care-si "cumpara" locul intr-o asemenea expeditie primesc ceva de necumparat: "Realizeaza ca nu asta e civilizatia, cea pe care o traim zi de zi. Civilizatia e sa mergi intr-un trib din Amazonia si sa vezi ca oamenii aia sunt mai fericiti ca noi, si nu au calculator si masina, si nu divorteaza, si au copii fericiti, si-s rosii in obraji, si nu stiu ce sa faca cu invelisul de la ciocolata, pentru ca n-au mancat in viata lor o ciocolata".
Castigul alpinistului David Neacsu din expeditii comerciale poate ajunge si la 22.000 de euro pe an, bani cu care si-a acoperit o parte - de obicei 50% - din costul de finantare a expeditiilor personale efectuate in ultimii doi ani in Antarctica si Noua Zeelanda. Restul finantarii si-l asigura din buzunarul propriu, David Neacsu fiind el insusi un om cu stare (in calitate de patron al lantului de magazine de outdoor Himalaya, a avut doar in 2009 un profit de o jumatate de milion de euro).
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani