Valoarea tranzactiilor de private equity din Romania a scazut cu un sfert in 2009, la 200 mil. euro

Data publicarii: 07-06-2010 | Afaceri

Valoarea investitiilor fondurilor inchise cu capital privat (private equity) din Romania s-a situat la mai putin de 200 milioane euro in 2009, in conditiile in care in 2008 insumau 273 milioane euro, a spus Cristian Nacu, partener in cadrul Enterprise Investors.

Astfel, investitiile inachizitii noi efectuate de fondurile de private equity din Romania s-au situat in 2009 la aproximativ 85 milioane euro, in timp ce investitiile de venture capital au atins doar 4 milioane euro, iar capitalul de crestere a fost de 109 milioane euro. In acelasi timp, valoarea exit-urilor a fost de doar 5 milioane euro, a precizat Nacu.

El a mai spus ca, "in momentul de fata mai sunt disponibile pentru regiunea Europei Centrale si de Est cam 20 miliarde euro din din banii atrasi de-a lungul timpului, din care Romania dispune teoretic de 400-500 milioane euro", a mai spus Nacu.

Valoarea fondurilor totale nou atrase pentru Europa Centrala si de Est a fost de 115 milioane euro in 2009, fata de 2,5 miliarde euro in 2008, reprezentand doar 2% din totalul la nivel european.

"Investitiile din 2009 de private equity din Europa s-au situat la nivelul anilor 1998-1999, la aproximativ 11 miliarde euro", a precizat Nacu, adaugand ca "exit-uri nu prea au existat", in conditiile in care "toata lumea a preferat sa isi amane iesirile din companii cu doi sau trei ani".

Anul 2009 a fost marcat de tranzactii noi foarte putine in Romania, din investitiile noi de circa 85 milioane euro, aproximativ 66 milioane euro reprezentand o singura tranzactie si anume investitia Enterprise Investmentors in lantul de retail Profi.

"Ne este greu sa estimam ce se va intampla in 2010 si 2011. Probabil tranzactiile care implica restructurari vor predomina. In acelasi timp, fonduri ca al nostru vor putea sa mai amane cu 2-3 ani exit-urile, intrucat ciclul investitional ne permite sa absorbim ciclul negativ din industrii precum cea a materialelor de constructii", a precizat Nacu.

Impredictibilitatea mediului de afaceri din Romania afecteaza foarte mult investitiile

Printre problemele principale de care se plang investitorii se numara impredictibilitatea mediului de afaceri din Romania si dimensiunea mica a pietei sale de capital.

"Dupa ce am achizitionat Profi, un tanar deputat a spus ca e prea mult sa se lucreze 7 zile pe saptamana si ca ar trebui sa fie 6. Apoi, un grup de politicieni a spus ca 16% e prea putin pentru cota unica si 19% TVA e prea mic. Nu exista predictibilitate si daca nu stie nimeni cat este EBITDA (castigul inainte de aplicarea dobanzilor, taxelor, deprecierilor si amortizarilor) unei companii atunci nu poti face o evaluare corecta", a explicat Nacu.

In acelasi timp, Cristian Nacu spune ca listarile la bursa merg foarte prost in Romania "pentru ca nu sunt bani". El a explicat ca Enterprise Investors a efectuat pana in prezent 25 de listari initialr la bursa (IPO), toate la bursa din Varsovia, intrucat in Polonia volumul lichiditatilor este mult mai bun, iar valoarea cifrei de afaceri a unei companii medii este de 30-40 milioane euro.

"Listarile nu merg la noi pentru ca nu sunt companii si nu sunt companii pentru ca nu sunt bani. In Polonia, volumul lichiditatilor e de sute de ori mai mare decat in Romania si exista fonduri de pensii si de asset management dezvoltate", a mai spus Nacu.

Totalul investitiilor de private equity din Europa Centrala si de Est a atins in 2008 doar 20% din valoarea inregistrata in anul anterior, iar in Romania s-a situat la 273 milioane euro, reprezentand 11% din volumul central si est european.

Majoritatea investitorilor s-au concentrat pe cresterea compoaniilor existente in portofoliu si mai putin pe achizitii noi. In acelasi timp, preturile de achizitii ale companiilor s-au redus cu 30%. In 2008, volumul fondurilor atrase pentru Europa Centrala si de Esta fost de 2,5 miliarde euro, cu 40% mai putin decat in 2007, mai arata datele prezentate de Enterprise Investors.

Resursele totale ale celor sase fonduri de achizitii si a celui de venture capital administrate de Enterprise Investors ajung la 1,7 miliarde euro. Pana acum, aceste fonduri au investit in total 1,3 miliarde euro in 116 companii. Familia de fonduri are 25.000 de companii in portofoliu si doua fonduri active - un fond de achizitii de 650 milioane euro creat in 2006, din care mai sunt disponibile 250 milioane euro si un alt fond, creat in septembrie 2008, de 100 milioane euro, din care mai sunt disponibile intre 75 si 78 milioane euro.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: