Sunday Telegraph: Moneda unica europeana ar putea disparea in urmatorii cinci ani

Data publicarii: 07-06-2010 | International

Moneda unica europeana ar putea disparea in urmatorii cinci ani, daca actuala componenta a zonei euro se va pastra, conform unui sondaj al economistilor britanici, publicat de Sunday Telegraph.

Din cei 25 de economisti care au realizat sondajul, 12 estimeaza ca zona euro nu va supravietui in actuala forma, in timp ce opt considera contrariul, iar cinci sunt indecisi.

Doi dintre cei opt analisti care estimeaza ca moneda unica va rezista au declarat ca aceasta estimare se va indeplini doar daca cel putin un membru al zonei euro va intra in incapacitate de plata a datoriilor. Andrew Lilico, economist sef la institutul de cercetare Policy Exchange, a declarat ca exista 'sanse zero' ca zona euro sa supravietuiasca in actuala componenta.

'Grecia va intra in mod sigur in incapacitate de plata. Exista intrebarea daca va trece printr-un fel de revolutie sau lovitura de stat. Cred ca exista o probabilitate de unu la patru ca acest lucru sa se produca in urmatorii cinci ani', a adaugat el.

Douglas McWilliams, analist economic la Centre for Economics and Business Research, crede ca moneda europeana 'ar putea sa nu mai supravietuiasca saptamana viitoare'. David Blanchflower, profesor la Dartmouth College si fost membru al Bank of England, considera ca 'implicatiile politice ale dezintegrarii euro sunt greu de anticipat', observand ca 'germanii se opun sa plateasca datoriile altora si ar putea chiar sa se retraga din zona euro".

Patru dintre economistii intervievati au declarat ca, in pofida asteptarilor ca Grecia sau alte economii cu probleme sa fie nevoite sa paraseasca zona euro, cel mai probabil este ca Germania sa faca acest lucru.

'Este posibil ca Germania sa plece. Este posibil ca alte tari din Europa Centrala si de Est - si Danemarca - sa intre in zona euro. Este posibil sa existe mai multe categorii de state membre ale UE si un mecanism de intrare si iesire din zona euro. Cred ca proiectul va rezista, dar nu in actuala forma', apreciaza Peter Warburton, analist la firma de consultanta Economic Perspectives.

Tim Congdon, economist la International Monetary Research, crede ca Grecia, Portugalia si probabil Irlanda ar putea parasi zona euro, iar uniunea monetara s-ar putea dezintegra din cauza 'frictiunilor tot mai mari intre Franta si Germania'.

Integral in Agerpres

 

Ultimele stiri pe BankNews.ro: