Management defectuos vs criza - Cine baga firmele in insolventa?

Data publicarii: 07-06-2010 | Afaceri

Practicienii in insolventa estimeaza pentru acest an o crestere a numarului de falimente. Criza nu este insa singurul motiv. Specialistii atrag atentia ca printre cauzele intrarii in insolventa se numara si managementul defectuos. De asemenea, termenele foarte mari pronuntate de instantele de judecata, cat si amanarile din 2009 cauzate de greva magistratilor au contribuit la crearea premiselor cresterii numarului de insolvente in 2010.

"Sunt firme importante, firme serioase, care au intrat in investitii imobiliare fara ca acesta sa fie domeniul lor de activitate (...). Foarte multe firme au solicitat ele insele deschiderea procedurii de insolventa. Pentru anul 2009, mai mult de un sfert din dosarele respective au fost deschise la cererea unor companii pentru obtinerea protectiei tribunalului", spune presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania (UNPIR), Arin Stanescu.

Un alt motiv care conduce la scaderea afacerilor si intrarea in lichidare a firmelor cu capital romanesc este lipsa sustinerii financiare.

"Antreprenorii romani nu au un spate, nu au mama si tata in strainatate, care sa poata in perioadele astea grele sa ii finanteze, sa faca majorari de capital. Putem sa luam ca exemplu, pentru ca este absolut edificator, retailerii. Niciun mare retailer strain nu a intrat in dificultati financiare, pe cand foarte multi retaileri romani se afla nu in dificultati financiare, ci in stare de insolventa", a aratat reprezentantul UNPIR.

Pe de alta parte, foarte multe companii au de suferit din cauza intarzierii recuperarii platilor de la stat, potrivit sursei citate, autoritatile oferind sprijin doar la nivel declarativ pana in prezent. "Statul este unul dintre cei mai mari debitori ai societatilor romanesti, si nu vorbesc de retaileri, nu vorbesc de comert, vorbesc de industrie, vorbesc de constructii.

Statul este debitor catre aceste societati. Chestiunea arieratelor este extraordinar de importanta pentru scaderea numarului de dosare de insolventa", a precizat Stanescu.

Termene foarte mari

Potrivit Ancai Catrina, risk manager al Coface Romania, numarul firmelor aflate in insolventa in Romania ar putea creste cu circa 63% in acest an, la peste 30.000.
"Este de asteptat ca anul 2010 sa fie in continuare unul deosebit de dificil pentru jucatorii din constructii, avand in vedere ca in 2009 s-au eliberat 48.833 autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale, in scadere cu 20,1% fata de anul anterior", a mai spus directorul Coface Romania.

Catrina afirma ca termenele foarte mari (in unele cazuri de sase luni) pronuntate de instantele de judecata, cat si amanarile din 2009 cauzate de greva magistratilor au contribuit la cresterea numarului de insolvente in acest an.

La finalul lui 2009, erau inregistrate 18.421 de firme aflate in procedura de insolventa. Primele trei sectoare de activitate cu cel mai mare numar de insolvente erau comertul cu ridicata, comertul cu amanuntul si constructiile.

Integral in Curentul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: