Bancile isi vor mari rezervele

Data publicarii: 07-06-2010 | Finante-Banci

Liderii G20 au facut un pas important spre acordul privind majorarea rezervelor detinute de marile banci. Moneda europeana a coborat sub pragul de 1,2 dolari, iar mai multi analisti britanici estimeaza ca ar putea disparea peste cinci ani.

Tarile din grupul G20, reprezentand cele mai importante economii ale lumii, se apropie de un acord privind noi reguli bancare pentru ca bancile sa detina rezerve mai mari, care le vor ajuta sa faca fata mai bine viitoarelor crize, scrie "Wall Street Journal", comentand rezultatele reuniunii care a avut loc la finele saptamanii trecute in Coreea de Sud.

In declaratia finala a intalnirii se arata ca exista "o gama de optiuni politice" pentru a determina bancile sa contribuie la costul programelor de salvare ale guvernelor, chiar daca nu se mentioneaza in mod explicit ideea unei taxe bancare globale. Statele Unite si principalele tari europene au exercitat presiuni pentru introducerea unei astfel de taxe, dar Canada si Australia s-au opus.

Liderii au emis si un semnal pozitiv, aratand ca economia mondiala se reface mai repede decat era prevazut, desi volatilitatea de pe pietele financiare demonstreaza ca raman provocari importante. In timpul reuniunii de vineri, moneda unica europeana a coborat sub pragul de 1,2 dolari pe unitate, pentru prima data din martie 2006. Aceasta deoarece problemele financiare din Europa nu se amelioreaza, transmite Reuters. Mai mult, Ungaria a anuntat ca sunt sanse mici ca tara sa evite problemele Greciei.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: