PE: Remuneratiile bancherilor au contribuit la criza financiara globala
Data publicarii: 07-06-2010 | EconomieSituatia ar putea fi remediata prin infiintarea unui comitet de remunerare pentru fiecare institutie financiara si societate cotata la bursa. Salariile membrilor comisiei ar trebui sa fie fixe, nu bazate pe performanta intreprinderilor pe care le supravegheaza
Incercand sa inteleaga cauzele crizei financiare globale, europarlamentarii au ajuns la concluzia ca remuneratiile managerilor bancilor au avut un aport important la aceasta, in special prin bonusurile excesive pe care au dorit sa le obtina.
Potrivit raportului eurodeputatului socialist din Belgia, Saďd El Khadraoui, postat pe site-ul Parlamentului European, "nivelul ridicat al riscurilor din cadrul mai multor banci si fondurile speculative sunt legate de incercarea managerilor acestor institutii de a creste profiturile rapid si de a se imbogati de-a lungul procesului".
Raportul privind remunerarea directorilor societatilor cotate si politicile de remunerare din sectorul serviciilor financiare face referire la faptul ca managerii institutiilor financiare si-au asumat riscuri excesive intr-un mod imprudent din dorinta de a-si influenta dimensiunea salariilor.
In urma acestei concluzii, europarlamentarii au propus mai multe masuri de remediere, printre care asigurarea unui echilibru adecvat intre compensatiile fixe si variabile, acestea din urma putand sa reprezinte maximum 50% din total.
Alte masuri de remediere se refera la infiintarea unui comitet de remunerare pentru fiecare institutie financiara si societate cotata la bursa care sa determine politica de remunerare, membrii acestei comisii neputand detine functii executive, iar salariile lor ar trebui sa fie fixe, si nu bazate pe performanta intreprinderilor pe care le supravegheaza.
De asemenea, europarlamentarii mai cred ca firmele ar trebui sa permita actionarilor accesul la informatiile cu privire la pachetele de remunerare.
Problemele de remunerare pot duce la comportamente periculoase
Ideea avansata de eurodeputatul belgian a iscat pareri pro si contra in cadrul dezbaterilor. In timp ce El Khadraoui sublinia ca raportul trebuie sa fie strict in abordarea problemelor de remunerare, "acestea din urma putand duce la comportamente periculoase", Slawomir Witold Nitras (Grupul Partidului Popular European Polonia) s-a declarat in favoarea asocierii remuneratiilor cu performanta pe termen lung a companiei.
Reprezentantul Grupului Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa, Finlanda, Carl Haglund, a subliniat necesitatea introducerii unor reglementari UE privind remunerarea, care sa fie in conformitate cu discutiile din cadrul intalnirilor internationale precum G20, declarandu-se in favoarea sporirii transparentei pachetelor de remunerare fata de actionari, insa considera ca toate regulile ar trebui sa fie voluntare.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice