PE: Remuneratiile bancherilor au contribuit la criza financiara globala

Data publicarii: 07-06-2010 | Economie

Situatia ar putea fi remediata prin infiintarea unui comitet de remunerare pentru fiecare institutie financiara si societate cotata la bursa. Salariile membrilor comisiei ar trebui sa fie fixe, nu bazate pe performanta intreprinderilor pe care le supravegheaza

Incercand sa inteleaga cauzele crizei financiare globale, europarlamentarii au ajuns la concluzia ca remuneratiile managerilor bancilor au avut un aport important la aceasta, in special prin bonusurile excesive pe care au dorit sa le obtina.

Potrivit raportului eurodeputatului socialist din Belgia, Saďd El Khadraoui, postat pe site-ul Parlamentului European, "nivelul ridicat al riscurilor din cadrul mai multor banci si fondurile speculative sunt legate de incercarea managerilor acestor institutii de a creste profiturile rapid si de a se imbogati de-a lungul procesului".

Raportul privind remunerarea directorilor societatilor cotate si politicile de remunerare din sectorul serviciilor financiare face referire la faptul ca managerii institutiilor financiare si-au asumat riscuri excesive intr-un mod imprudent din dorinta de a-si influenta dimensiunea salariilor.

In urma acestei concluzii, europarlamentarii au propus mai multe masuri de remediere, printre care asigurarea unui echilibru adecvat intre compensatiile fixe si variabile, acestea din urma putand sa reprezinte maximum 50% din total.

Alte masuri de remediere se refera la infiintarea unui comitet de remunerare pentru fiecare institutie financiara si societate cotata la bursa care sa determine politica de remunerare, membrii acestei comisii neputand detine functii executive, iar salariile lor ar trebui sa fie fixe, si nu bazate pe performanta intreprinderilor pe care le supravegheaza.

De asemenea, europarlamentarii mai cred ca firmele ar trebui sa permita actionarilor accesul la informatiile cu privire la pachetele de remunerare.

Problemele de remunerare pot duce la comportamente periculoase

Ideea avansata de eurodeputatul belgian a iscat pareri pro si contra in cadrul dezbaterilor. In timp ce El Khadraoui sublinia ca raportul trebuie sa fie strict in abordarea problemelor de remunerare, "acestea din urma putand duce la comportamente periculoase", Slawomir Witold Nitras (Grupul Partidului Popular European Polonia) s-a declarat in favoarea asocierii remuneratiilor cu performanta pe termen lung a companiei.

Reprezentantul Grupului Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa, Finlanda, Carl Haglund, a subliniat necesitatea introducerii unor reglementari UE privind remunerarea, care sa fie in conformitate cu discutiile din cadrul intalnirilor internationale precum G20, declarandu-se in favoarea sporirii transparentei pachetelor de remunerare fata de actionari, insa considera ca toate regulile ar trebui sa fie voluntare.

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: