Depozitarul Central modifica tarifele pentru tranzactii cu actiuni FP
Data publicarii: 07-06-2010 | BursaConsiliul de Administratie al Depozitarului Central a stabilit vineri nivelurile efective ale tarifelor si comisioanelor percepute pentru inregistrarea cesiunilor de instrumente financiare emise de societati de tip inchis, inclusiv Fondul Proprietatea, se arata intr-un comunicat al institutiei.
Institutia precizeaza ca nivelul tarifelor si comisioanelor, aprobat de catre Adunarea Generala a Actionarilor, era unul maximal.
"Structura comisioanelor stabilite prin hotararea Adunarii Generale a Actionarilor Depozitarului Central, cat si prin decizia Consiliului de Administratie al societatii are in vedere o structura rationala a transelor de comisioane, aflata intr-o relatie direct proportionala cu numarul de actiuni ce fac obiectul cesiunilor. Structura comisioanelor cuprinse in vechea grila de tarifare pentru inregistrarea cesiunilor de instrumente financiare emise de societati de tip inchis, aplicabila pana la data de 31 mai 2010, conducea la situatii in care comisonul perceput de catre Depozitarul Central pentru cesiunea unui volum mai mare de actiuni, putea fi mai redus decat cel perceput pentru un volum mai mic de actiuni", se arata in comunicat.
De asemenea, intitutia mentioneaza ca singura referinta valorica in stabilirea nivelului tarifelor percepute pentru inregistrarea cesiunilor de instrumente financiare emise de societati de tip inchis, inclusiv Fondul Proprietatea, este valoarea nominala a actiunilor, avand in vedere faptul ca pentru aceasta categorie de emitenti, Depozitarul Central nu efectueaza operatiuni de decontare, de tip "Delivery versus Payment" (transfer simultan de bani si actiuni), asa cum se intampla pentru societatile tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti.
"In cazul societatilor inchise, inclusiv in ceea ce priveste Fondul Proprietatea, Depozitarul Central inregistreaza cesiuni in conformitate cu Legea nr. 31/1990, privind societatile comerciale, cu modificarile si completarile ulterioare, acestea constand numai in transferuri de actiuni, nu si de bani, la instructiunea cedentului si cesionarului. Cu alte cuvinte, Depozitarul Central nu cunoaste pretul efectiv la care se realizeaza cesiunile, schimbul de bani fiind realizat in afara sistemului Depozitarului Central", se precizeaza in comunicat.
Fondul Proprietatea (FP) a anuntat joi ca hotararea Depozitarului Central de a majora tarifele de cesionare a actiunilor Fondul Proprietatea este "excesiva si fara o justificare practica, ajungandu-se chiar la dublarea lor pentru anumite operatiuni".
Noile tarife si comisioane percepute de catre Depozitarul Central pentru inregistrarea cesiunilor de instrumente financiare emise de societati de tip inchis, inclusiv Fondul Proprietatea, vor intra in vigoare incepand de luni, 7 iunie 2010.
Astfel, pentru cesiunea unor titluri cu valori cuprinse intre 1 si 100.000 lei comisionul va fi de 1% din valoarea instrumentelor financiare transferate dar nu mai putin de 100 lei. In cazul operatiunilor care depasesc 100.000 lei se va aplica un comison format din suma fixa si un procent care va fi stabilit in functie de valoarea transferului.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice