Germania profita inca o data de criza Greciei
Data publicarii: Astazi, 04-06-2010 | InternationalDupa ce statul grec a primit 110 miliarde de euro de la nemti, acum, la nivel micro, fostul monopol national OTE vrea sa se imprumute de la Deutsche Telekom. Avand in vedere capacitatea slaba a companiei de a genera numerar, OTE ar putea fi constransa sa accepte rolul de frate mai mare al grupului german Deutsche Telekom.
Hellenic Telecommunications Organization (OTE), fostul monopol de national elen in domeniul telefoniei, vrea sa propuna actionarilor sa accepte contractarea unui imprumut de la Deutsche Telekom, potrivit Bloomberg.
In contextul unei capacitati slabe de generare de numerar si a unor cheltuieli raportate la venituri mai mari decat in alte state, grecii ar putea fi constransi sa accepte sprijinul Deursche Telekom, care a cumparat, in 2008 si 2009, 30% din actiunile companiei elene.
Guvernul de la Atena nu vrea sa vanda
Rene Obermann, directorul general al Deutsche Telekom, a declarat inca din martie ca grupul este pregatit sa negocieze cu statul elen cumpararea unui pachet de 10% din actiunile OTE, proprietarul Cosmote, Romtelecom si Germanos.
Sindicatele OTE au protestat insa si anul trecut fata de planurile grupului german de a-si mari detinerea in cadrul companiei elene. Guvernul Papandreou considera ca vanzarea actiunilor OTE nu este oportuna in prezent. Iar asta pentru ca un pachet de 10% a ajuns sa valoreze numai 332 de milioane de euro la cotatiile actuale de pe piata.
In urma cu un an, statul ar fi incasat pentru 5% din actiuni jumatate din aceasta suma. Titlurile OTE s-au depreciat saptamana trecuta la cel mai scazut nivel din 1996, cand a avut loc listarea companiei la bursa.
"Deutsche incearca sa-si stranga incet-incet pumnul in jurul OTE, iar acum, odata cu criza, grupul german isi poate asuma rolul de frate mai mare", apreciaza Jankees Ruizeveld, senior credit analyst la Robeco Asset Management din Rotterdam, potrivit Bloomberg.
Deutsche Telekom a achizitionat titluri OTE pentru a-si asigura accesul la pietele care au inca cresteri puternice, precum Romania, Bulgaria sau Albania. Odata cu preluarea pachetului majoritar de catre Deutsche Telekom, guvernul elen si-a redus participatia de la 28% la 20%, pastrand insa dreptul de veto asupra unor decizii corporative importante, precum cea privind numirea directorului general.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman