In trei luni bancile au inchis 86 de unitati si agentii
Data publicarii: Astazi, 02-06-2010 | Finante-BanciPe parcursul primului trimestru, bancile au continuat sa-si optimizeze reteaua teritoriala, in functie de profitabilitatea individuala a unitatilor. In aceste conditii, CEC Bank si-a inchis 66 de unitati, iar Raiffeisen Bank a renuntat la 20 de agentii specializate in credite ipotecare. In acelasi timp, cel putin doua banci au decis sa-si extinda operatiunile, prin deschiderea a sapte noi sucursale.
Desi bancherii spun ca profitabilitatea nu este principala lor tinta, ei recunosc ca nu este nici ultima. Iar odata cu declansarea crizei, cuvantul de ordine care a marcat revizuirea strategiilor a fost ajustarea afacerilor in conformitate cu realitatile pietei, adica in special cu restrangerea pietei creditelor. In aceste conditii, reducerea costurilor operationale a devenit una dintre prioritati, fiind transpusa in practica si prin optimizarea retelei teritoriale. De altfel, inca din primavara anului trecut, analistii pietei bancare avertizau ca, in pofida slabei bancarizari a populatiei, numarul de unitati este mult prea mare.
Desi ne apropiam de media europeana, cu 3 sucursale/10.000 de locuitori, nivelul PIB era prea mic pentru a sustine o asemenea extindere. Oricum, pe parcursul anului trecut, reteaua la nivel national a scazut cu aproape 100 de unitati, iar personalul a fost redus cu peste 3.000 de angajati.
Ajustari
Cea mai mare banca cu capital de stat, CEC Bank, si-a redus in primul trimestru din acest an reteaua teritoriala cu 66 de unitati, de la 1.351 la 31 decembrie 2009 la 1.285 la finalul lui martie 2010. "Trebuie sa subliniez ca nu exista niciun proces de reorganizare a bancii, este doar un proces firesc, in care analizam, la fiecare sfarsit de perioada, activitatea pe care o desfasoara fiecare dintre unitati, si in functie de rezultate la unele aplicam masura de inchidere, la altele aplicam masura de marire a numarului de personal, la altele de micsorare a numarului de salariati. Depinde. Asa ca nu putem spune ca este vorba de o restructurare, nu am facut ceva la un anumit moment, ci este doar un proces continuu de ajustare la realitatile pietei si ale noastre", a explicat Radu Gratian Ghetea, presedintele CEC Bank. Institutia a continuat activitatea de renovare si amenajare a unitatilor, inceputa in 2008, pana in prezent aproape jumatate dintre acestea fiind aduse la standardele noului brand. In plus, din aprilie, banca a extins structura centrala de specialisti pe proiecte din fonduri europene in sucursalele sale din teritoriu.
La randul sau, Raiffeisen Bank a renuntat la 20 de agentii specializate in credite ipotecare.
Desi la finalul trimestrului I BRD avea o retea de 930 de unitati, nemodificata ca numar din 2008, inca de anul trecut o serie de agentii BRD Express au fost inchise, iar altele au fost deschise. Vicepresedintele bancii, Petre Bunescu, a explicat ca aceasta strategie a avut la baza calcule de profitabilitate, prin "trecerea de la dezvoltarea extensiva la cresterea eficientei".
Integral in Financiarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani