Cardul te poate ajuta sa fentezi plata dobanzilor
Data publicarii: 01-06-2010 | Finante-BanciRomanii incep sa foloseasca din ce in ce mai des cardul. Pe langa avantajul de a aduce un plus de lichiditati fie pentru cazuri deosebite, fie pentru cheltuieli curente, cardul de credit il poate scuti pe posesor de plata dobanzilor. Conditia este intelegerea si utilizarea corecta a perioadei de gratie, potrivit specialistilor Finzoom.ro. Perioada de gratie reprezinta perioada pe parcursul careia, pentru platile efectuate catre comercianti, nu este perceputa dobanda.
Valoarea cumparaturilor efectuate la comercianti trebuie rambursata integral pana la finele perioadei de gratie pentru evitarea perceperii dobanzii. In caz contrar, pentru suma nereturnata in acest interval, banca va percepe dobanda. Majoritatea bancilor impun o suma minima de rambursat lunar (procent din creditul utilizat). In cazul in care aceasta suma minima nu este returnata la timp banca va percepe, pe langa dobanda, penalitati, iar costul creditului va fi foarte ridicat.
Pentru utilizarea cat mai eficienta a cardului de credit, specialistii recomanda activarea acestuia astfel incat perioada de gratie sa se termine in apropierea zilei de salariu (preferabil la 3 zile dupa pentru a acoperi orice surprize). In acest fel, veti putea rula banii de pe cardul de salariu inainte de expirarea perioadei de gratie si acoperi suma cheltuita. Ulterior daca doriti sa dispuneti din nou de banii de pe card veti beneficia de o noua perioada de gratie pana dupa urmatorul salariu.
Pentru o mai mare eficienta, utilizati creditul astfel incat sa fie acoperit de perioada de gratie. Daca dispuneti de perioada de gratie pentru plati la comercianti, utilizati cardul in acest mod (in masura in care acest lucru este posibil). In cazul in care aveti perioada de gratie si pentru retragerile de numerar il puteti folosi atat pentru plati cat si pentru retrageri. Trebuie insa sa tineti seama de comisionul de retragere numerar, care poate fi mai ridicat decat in cazul cardurilor de debit.
Atentie la comisionul de retragere numerar!
Specialistii ii sfatuiesc pe posesorii de carduri sa nu consume peste veniturile lunare. Cardurile de credit pun la dispozitia posesorilor sume mai ridicate (de la trei pana la sase salarii lunare), insa odata depasite veniturile lunare, creditul este mai greu de acoperit, lucru ce poate fi un impediment in obtinerea unui alt credit (de nevoi personale, ipotecar etc.).
In cazul in care se intampla sa depasiti veniturile lunare staibiliti un plafon pe care sa-l returnati luna de luna. Spre exemplu, la un credit utilizat de 2.000 lei si venituri lunare de 1.000 lei nu consumati mai mult de 950 lei in fiecare luna, pana la acoperirea totala a soldului. Daca ati utilizat mai mult decat venitul lunar, specialistii recomanda sa depuneti banii disponibili, apoi ii retrageti si depuneti din nou, pana la acoperirea intregii sume. In acest fel va asigurati ca nu veti plati dobanda pentru creditul utilizat. Trebuie, insa, sa tineti cont de comisionul de retragere de numerar. Acesta se va percepe, de regula, ca procent din suma retrasa, insa de mai multe ori va fi mai mic decat dobanda. Posesorul cardului trebuie sa se intereseze care este acest comision (inclusiv minimul ce trebuie platit) si sa calculeze costurile pentru ambele situatii.
Concret, la un credit utilizat 2.000 de lei, venituri 1.000 de lei, dobanda pentru plata la comercianti de 15,75%, comision de retragere numerar 1% (minim 1 leu). Depuneti 1.000 de lei, apoi ii retrageti (comision 10 lei), depuneti din nou 990 de lei, retrageti 11 lei (comision 1 leu) si depuneti 10 lei. In acest fel ati acoperit suma consumata si nu veti mai plati dobanda pana la urmatoarele plati. Potrivit Finzoom.ro, costul cu comisionul de retragere numerar pentru cei 1.000 de lei neacoperiti de prima depunere a fost de 11 lei. In cazul in care suma ar fi ramas neacoperita timp de o luna (pana la urmatorul salariu) banca ar fi aplicat dobanda anuala de 15,75%, iar costul ar fi fost de 13,125 lei.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani