CE: Increderea consumatorilor europeni a scazut neasteptat in luna mai
Data publicarii: 01-06-2010 | InternationalIncrederea consumatorilor europeni a scazut neasteptat in luna mai, in timp ce ritmul de crestere a inflatiei din zona euro a incetinit, pe fondul evolutiei crizei datoriilor de stat, informeaza un raport al Comisiei Europene (CE).
Indicele privind sentimentul economic a pierdut 2,2 puncte in Zona euro, de la 100,6 puncte in aprilie, la 98,4 puncte in mai, in timp ce pe ansamblul intregului bloc comunitar, indicele a pierdut 1,9 puncte, revenind in luna mai la valoarea de 100 de puncte, informeaza raportul Comisiei. In timp ce increderea investitorilor din sectorul industrial a continuat sa se imbunatateasca, toate celelalte sectoare ale economiei au inregistrat o scadere a increderii investitorilor, atat in Zona euro, cat si in intregul bloc comunitar.
Increderea consumatorilor a scazut pana la -18% in luna mai, fata de -15% in aprilie, atat in Zona euro, cat si pe ansamblul UE. Increderea investitorilor din sectoarele de comert cu amanuntul, constructii si servicii industriale a scazut de asemenea, in timp ce increderea investitorilor din sectorul industrial a crescut usor, de la -7% in aprilie, la -6% in luna mai a acestui an, conform raportului CE.
Comisia a specificat in raport ca recentele date sunt influentate de o "schimbare a clasificarii activitatilor economice", dar ca indicele increderii consumatorilor nu este afectat de aceasta metoda.
Consumatorii sunt in general ingrijorati de soarta economiilor tarilor membre UE, dar in acelasi timp, perceptia lor asupra pietii muncii a continuat sa se imbunatateasca in luna mai. Cele mai mari scaderi in increderea consumatorilor s-au inregistrat in sudul Europei si in Marea Britanie, dar increderea a scazut si in randul consumatorilor germani si francezi. Singurii mai optimisti in privinta viitorului preturilor si a economiei in general au fost consumatorii olandezi, mai specifica raportul CE.
Increderea investitorilor din sectorul financiar a scazut cu 1 punct in UE si cu 4 puncte in Zona euro. In ambele zone, managerii si-au exprimat ingrijorarea cu privire la situatia afacerilor din tarile europene. Desi perceptia investitorilor din sectorul financiar asupra evolutiei cererilor din ultimele luni s-a imbunatatit, acestia s-au declarat pesimisti in legatura cu viitorul sectorului de afaceri din Uniune, se mentioneaza in raport.
In acest context, un raport preliminar publicat tot luni de Biroul European de Statistica, informeaza ca rata inflatiei din Zona euro ar putea fi de 1,6% in luna mai 2010.
Moneda unica a continuat sa se aprecieze luni in fata dolarului american, dupa publicarea raportului Comisiei, crescand cu 0,3% la valoarea de 1,2306 dolari la ora 10:21 la Londra, informeaza Bloomberg.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani