Videanu incrimineaza dezmatul bugetar din 2007-2008 pentru situatia economica actuala
Data publicarii: 27-05-2010 | PoliticaMinistrul Economiei, Adriean Videanu, a prezentat joi o serie de date care ar demonstra ca masurile de austeritate au fost determinate de cheltuielile bugetare excesive din perioada 2007-2008.
Videanu a acuzat guvernarea precedenta ca a trecut la cresteri salariale si de pensii excesive peste limita stabilita in programul cu care Alianta D.A. a castigat alegerile in 2004. "In programul de guvernare 2005-2008, despre care banuiesc ca multi ministri au terminat guvernarea si nu l-au citit, erau prevazute doua tinte importante: castigul de natura salariala era prevazut sa ajunga la 321 de euro, iar pensiile sa creasca in termenii puterii de cumparare cu 30%. Amandoua obiectivele au fost chiar depasite inca de la sfarsitul anului 2006", a spus prim-vicepresedintele PDL.
Excesele au inceput in 2007, comsidera Videanu, prin angajari masive de personal in sectorul public, de 135.000 de persoane la care se adauga creara a 80.000 de posturi care nu au fost ocupate, dar au fost bugetate. Prin acest procedeu, banii alocati pentru posturi neocupate au fost folositi pentru acordarea de prime si bonusuri. "Neocuparea acestora a facut ca sporurile de natura salariala sa creasca in 2008 fata de 2006 cu 76%, in conditiile in care salariul de baza s-a majorat cu 63%", a declarat democrat-liberalul precizand ca nivelul este cu 139% fata de tinta din programul de guvernare. De asemenea, majorarile succesive ale valorii punctului de pensie a facut ca acesta sa creasca de la 396 la 697 de lei.
In consecinta, cheltuielile de personal s-au majorat in cei doi ani cu 65%, pentru asistenta sociala cu 75%, pentru pensii cu 84%, iar cele cu bunuri si servicii au crescut cu 54%. "Cheltuielile de personal si cele cu asistenta sociala au ajuns in anul 2008 exact cat intregul buget din 2006", a spus Videanu acuzand si faptul ca fenomenul a avut loc pe fondul supraestimarii veniturilor bugetare. "In 2008 cand aveam prevazute venituri de 37,2% s-au realizat venituri de 31,9%, sursa a dezmatului bugetar ce a devenit un dezmat structural ce a trebuit preluat de actuala guvernare", a sustinut pedelistul.
Agravarea situatiei a fost determinata si de cresterea activitatii in economia subterana si de evaziunea fiscala. "Valoarea adaugata bruta aferenta muncii la negru a crescut cu 54,5% in doi ani. Evaziunea fiscala aferenta TVA a crescut cu 34,2%. Pe ansamblul societatilor comerciale, valoarea adaugata bruta estimata a fi realizata in economia ascunsa a fost in crestere cu 44,3%. Toate aceste lucruri au fost rodul unei guvernari de santaj PNL-PSD, cu un program de guvernare de dreapta si masuri de stanga in Parlament pe care PSD le-a facut dupa bunul plac fara sa-si asume resposabilitatea de a intra in actul de guvernare", a informat ministrul.
Totodata, acesta a explicat si motivul pentru care cheltuielile bugetare ale primului guvern Boc au foat mai mari in 2009 decat in anul precedent. "Toti spun ca in 2009 am avut cheltuieli bugetare mai mari decat in 2008. Am inghetat nivelul cheltuielilor bugetare la nivelul lui decembrie 2008 ca nu se putea altfel, dat fiind ca majorarile din octombrie-noiembrie 2008 au avut incidenta pe urmatoarele 12 luni", a spus Videanu.
El a precizat ca, in perioada urmatoare, va detalia datele anuntate joi pentru ca opinia publica sa cunoasca motivele care au stat la baza actualelor decizii de austeritate. "Este dreptul nostru al tuturor sa stim exact de ce am ajuns in situatia in care suntem", a conchis ministrul Economiei.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile