Comisia Europeana propune crearea unor fonduri pentru solutionarea crizelor bancare
Data publicarii: 27-05-2010 | InternationalComisia Europeana a propus ca Uniunea Europeana sa creeze o retea de fonduri pentru solutionarea, la nivelul UE, a crizelor bancare, astfel incat, pe viitor, falimentul unei banci sa nu mai destabilizeze sistemul financiar, informeaza un comunicat al institutiei.
Aceste fonduri vor face parte dintr-un cadru mai amplu de masuri care urmaresc prevenirea unei noi crize financiare si consolidarea sistemului financiar. Comisia considera ca una dintre solutii este crearea unei retele armonizate de fonduri nationale la care bancile sa aiba obligatia sa contribuie. Fondurile astfel create nu ar fi utilizate pentru a salva bancile, ci doar pentru a garanta ca falimentul unei banci este gestionat corect si ca nu destabilizeaza sistemul financiar.
"Este inacceptabil pentru contribuabili sa continue sa plateasca pretul greu pe care il presupune salvarea sectorului bancar. Nu ei trebuie sa fie in prima linie. Eu cred in principiul «poluatorul plateste». Trebuie sa ne construim un mecanism care sa garanteze ca sectorul financiar va suporta costul crizelor bancare viitoare. Iata de ce consider ca bancilor trebuie sa li se ceara sa contribuie la un fond destinat sa gestioneze situatiile de faliment bancar, sa protejeze stabilitatea financiara si sa limiteze "contaminarea" altor banci, dar care sa nu constituie un fond de salvare. Europa trebuie sa isi asume rolul de lider in dezvoltarea unor abordari comune si in asigurarea unui model de cooperare care sa poata fi aplicat la nivel mondial", considera Michel Barnier, comisarul pentru Piata Interna si Servicii, citat in comunicat.
Comisia este convinsa ca instituirea, la nivelul UE, a unei retele de mecanisme prefinantate, cu mandate clar definite, ar fi cel mai bun mijloc de utilizare a banilor proveniti din taxele impuse bancilor. Fondurile ar avea ca scop finantarea categoriilor de masuri prezentate in comunicarea din octombrie 2009 privind gestionarea crizelor, printre care se numara: finantarea unei "banci punte" (bridge bank), transferul total sau partial de active si/sau pasive si finantarea unei separari intre bancile "bune" si bancile "rele".
Crearea unor fonduri de solutionare ar spori rezistenta sectorului bancar la situatiile de criza si ar elimina necesitatea de a recurge la banii contribuabililor. Totodata, Comisia recunoaste ca existenta unor mecanisme ample finantate de banci ridica importante probleme de "risc moral" daca s-ar considera ca astfel de fonduri ar fi destinate sa protejeze bancile impotriva unui eventual faliment. Acest aspect constituie o preocupare majora, care trebuie atenuata indicand in mod clar si fara echivoc ca actionarii si creditorii neasigurati trebuie sa fie primii care sa suporte consecintele unui faliment bancar si ca fondurile de solutionare nu vor constitui o polita de asigurare si nu vor fi folosite pentru a salva bancile de la faliment, ci pentru a facilita o gestionare corecta a falimentului, se arata in comunicat.
In cursul lunii iunie, Comisia isi va prezenta ideile in fata ministrilor de finante si a sefilor de stat din UE, precum si in cadrul G20 care va avea loc la Toronto in 26 si 27 iunie 2010. Comisia va pleda pentru un larg consens asupra principiilor si orientarilor generale.
In octombrie 2010, Comisa va prezenta propuneri detaliate asupra planurilor mai vaste pe care le are pentru dezvoltarea unui nou cadru de gestionare a crizelor, precum si calendarul prevazut pentru adoptarea propunerilor sale legislative. Comisia va analiza cu atentie implicatiile propunerilor sale de creare a unor fonduri pentru solutionarea crizelor bancare in cadrul analizei impactului ce va insoti aceste propuneri.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile