Guvernul a aprobat scrisoarea catre FMI
Data publicarii: 27-05-2010 | EconomieGuvernul a aprobat, in sedinta de miercuri, scrisoarea catre FMI, urmand ca membrii Cabinetului sa se reuneasca din nou in sedinta, cel mai probabil duminica, potrivit unor reprezentanti ai Executivului.
Guvernul s-a angajat, in cadrul negocierilor cu FMI, sa reduca masa salariala in sistemul bugetar cu 25% si pensiile cu 15%, pentru a atinge un deficit de 6,8% din PIB in 2010. Daca nu ar fi luate masuri de reducere a cheltuielilor, deficitul bugetar ar ajunge la 9,1% din PIB.
Premierul Emil Boc a anuntat miercuri ca masurile negociate cu FMI pentru reducerea cheltuielilor vor fi cuprinse in doua proiecte de Lege pentru care Guvernul isi va asuma raspunderea - unul cu privire la incadrarea in deficitul bugetar, iar celalalt de stabilire a unor masuri in domeniul pensiilor. Salariul minim pe economie, pensia sociala minima de 350 de lei, alocatia pentru copii, indemnizatia de handicap Si venitul minim garantat nu vor fi afectate de reduceri, iar indemnizatia pentru creSterea copilului va scadea cu 15%, nu cu 25%, cum s-a propus initial, a decis miercuri coalitia de guvernare.
Vladescu: Scrisoarea catre FMI poate sa plece maine, poimaine
Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat, dupa sedinta Executivului, ca scrisoarea de intentie catre FMI si memorandumul cu CE trebuie semnate de guvernatorul BNR, de premier si de presedinte, dupa care pot pleca foarte repede catre finantatorii externi.
"Aceste doua documente vor fi trimise catre cele doua institutii si vor intra in circuitul de aprobare, in asa fel incat undeva spre sfarsitul lunii iunie sa vina transa de la FMI, iar transa de la UE ceva mai tarziu, in functie de procedurile interne ale fiecarei institutii, Romania va beneficia de transele ulterioare. Una, cea de la FMI, va merge direct la Banca Nationala de data aceasta, iar cealalta, cea de la UE, la Ministerul Finantelor", a declarat Sebastian Vladescu dupa ce Executivul a aprobat in Guvern scrisoarea suplimentara de intentie catre FMI si memorandumul cu UE.
Vladescu estimeaza ca cele doua documente vor pleca "foarte repede". "Trebuie sa semneze guvernatorul, trebuie sa semneze primul ministru, trebuie sa semneze presedintele. Nu am informatii despre agenda domniilor lor, deci poate sa plece maine, poimaine, raspoimaine. Nu e o problema de zile in momentul acesta", a explicat ministrul.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile