Panica la BVB: scaderi istorice de 11%-12%
Data publicarii: 26-05-2010 | BursaStarea deplorabila in care se afla economia romaneasca preseaza rabdarea si nervii investitorilor de la Bursa si este motivul principal pentru care panica din randul vanzatorilor s-a amplificat in ultima saptamana, sustin brokerii. Bursa a avut ieri a treia cea mai severa cadere zilnica din istoria sa, de 11% pana la 14% la nivelul indicilor.
Dupa mai multe saptamani de corectii prelungite, actiunile romanesti au primit ieri lovitura de gratie, inregistrand a treia scadere zilnica din istorie, de 11% pe indicele BET.
BET, care grupeaza cotatiile primelor 10 companii, a ajuns pe parcursul zilei la o pierdere de 12%, pentru ca la inchidere sa afiseze un minus de 10,96%.
SIF-urile au bifat un declin intraday de 14,6%, adica aproape de limita intervalului de variatie permis de sistemul de tranzactionare, si au recuperat usor spre final, terminand cu o pierdere de 13,9%.
Scaderile generalizate, care nu au ocolit emitenti precum Petrom si BRD, cei mai mari din piata, au venit pe fondul unui nou puseu de panica in randul vanzatorilor si s-au amplificat cu atat mai mult cu cat piata de la Bucuresti fusese inchisa luni, de Rusalii, in timp ce la nivel international celelalte burse au functionat si au inregistrat scaderi destul de importante. Bursa romaneasca avea, prin urmare, de "recuperat" si pierderile de luni. In plus, pe pietele externe pesimismul investitorilor a persistat si in sedinta de ieri si a dus cotatiile in jos cu aproximativ 3% la Londra sau la Frankfurt, dupa ce bursele asiatice au deschis ziua financiara de ieri cu pierderi similare.
Cele mai pregnante ingrijorari la nivel mondial raman cele legate de criza datoriilor din zona euro. Sentimentul investitorilor este ca, desi infuzia de aproape un miliard de euro din partea guvernelor a mai calmat din nervozitatea pietelor, o noua serie de stiri cu impact negativ este inevitabila.
Integral in Financiarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani