Bancile grecesti din Romania strica piata

Data publicarii: 26-05-2010 | Finante-Banci

Bonificatiile sau costurile de finantare pe care unele institutii de creditare le impun ar putea crea o instabilitate in piata, cred unii bancheri.

Destabilizarea pietei bancare s-ar putea produce odata cu practicarea de dobanzi in afara "tintei" de catre alte institutii de creditare, considera Claudiu Cercel, director general adjunct al BRD.

"Prezenta bancilor cu prime ridicate de risc, care au format anumite insule si care functioneaza la dobanzi diferite de restul bancilor, va duce la destabilizarea pietei", a spus acesta, saptamana trecuta, la un eveniment organizat de banca centrala.

Desi nu s-au mentionat bancile, s-a lasat sa se inteleaga ca este vorba de cele grecesti care activeaza pe piata din Romania.

Potrivit lui Cercel, calitatea portofoliilor de imprumuturi este una indoielnica, si asta conteaza foarte mult pentru ca acestea contin credite care nu se vor mai intoarce la banci. Destabilizarea pietei s-ar putea produce prin practicarea de dobanzi ceva mai scazute la credite si un pic mai ridicate la depozite.

Depozite pe termen scurt

Acest fapt ar atrage de partea lor mai multi clienti. Intrebati despre acuzele aduse, reprezentantii mai multor banci, printre care si cele grecesti, au refuzat sa comenteze, specificand faptul ca atata timp cat nu s-au mentionat nume nu are rost sa intre in conflict.

In Romania se stie ca depozitele au o durata foarte scurta, de o luna, trei sau cel mult sase luni, mai mentiona Claudiu Cercel.

Acest fapt este dovedit si de strategia prin care unele banci incearca sa atraga acum clienti pentru depozite, prin economii de maximum 100 de zile sau 6 luni. Potrivit lui Lucian Anghel, economistul-sef al BCR, banca centrala nu va lasa un astfel de curent sa ia amploare.

"Prin masurile pe care le-a luat cu scaderea dobanzii de politica monetara, BNR tine sub control astfel de tendinte. Dobanzile la depozitele in lei vor trebui sa fie undeva sub nivelul dobanzii de politica monetara, in timp ce pentru credite vor trebui sa scada in continuare", a mentionat economistul BCR.

Integral in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: