Vasile Dancu, sociolog: Societatea cauta un tatuc, acum e Isarescu
Data publicarii: 25-05-2010 | ActualitateSociologul Vasile Dancu afirma ca societatea romaneasca este una isterizata si nu poate produce solutii pentru iesirea din criza. El spune ca politicienii nu sunt preocupati decat de imagine si de popularitate.
Sociolog, profesor universitar, Vasile Dancu, 49 de ani, a ocupat pozitii politice la varf : ministru al Informatiilor Publice in Guvernul Adrian Nastase, senator PSD de Cluj in mandatul 2004-2008, membru marcant al asa-numitului Grup de la Cluj din interiorul Partidului Social-Democrat.
Convulsiile politice din cadrul partidului l-au indepartat de prima scena, dar a ramas un autor si comentator politic extrem de activ. "Din pacate, mi-am pierdut increderea in resursele politice pentru depasirea crizei. Nu vom duce pana la capat nicio masura, vom sacrifica tot ce se gaseste si vom plati costuri duble. Ne vom afunda intr-o saracie de durata, ne vom indatora pentru cateva generatii fara nici un rezultat", spune Dancu pe blogul personal.
Ovidiu Nahoi: Care este, din punct de vedere sociologic, tabloul societatii romanesti in conditiile de astazi?
Vasile Dancu: Eu cred ca societatea romaneasca de azi este una nevrotica, lipsita de proiect. Avem o incredere foarte mica, aproape inexistenta in institutii. Suntem intr-un varf de tensiune isterica in care nu cautam o solutie de rezolvare, ci mai degraba putem vorbi doar despre o descarcare de tensiune. Guvernul nu a facut nimic de doua saptamani, nici sindicatele sau patronatele nu au propus nimic important.
Totul este o descarcare de factura psihologica. Societatile care au un capital de incredere important cauta solutii pentru rezolvarea crizelor, urmeaza un program si sunt, de regula, eficiente. In Romania, increderea in institutii este foarte mica, in timp ce 48% din romani spun ca au incredere in familie. Noi suntem intr-o situatie de neincredere colectiva care nu va produce, probabil, nici o solutie.
Ion M. Ionita: Ce se intampla cu asemenea societati? Ce va urma in Romania?
In general, aceste tipuri de societati cauta tot solutii nevrotice. In primul rand se cauta un lider providential, se cauta tatucul care sa rezolve ceva. Acum a aparut ideea cu Mugur Isarescu. Se spune ca el este omul providential. Toamna trecuta, se spunea ca un astfel de om ar fi Klaus Johannis. Dar asemenea abordari sunt utopice, pentru ca un om singur, chiar genial, nu ar putea face mare lucru.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani