FMI a recomandat Guvernului sa creasca TVA-ul si cota unica de impozitare
Data publicarii: 24-05-2010 | EconomieFondul Monetar International a recomandat Guvernului sa creasca TVA-ul si cota unica de impozitare, precum si trecerea la o impozitare progresiva, pentru a face fata crizei economice, se arata intr-un comunicat al sefului misiunii FMI pentru Romania, Jeffrey Franks.
"Autoritatile si FMI sunt de acord ca este nevoie de masuri corective urgente pentru a face fata situatiei economice grave cu care se confrunta Romania. Am discutat mai multe optiuni in legatura cu mixul potrivit de masuri necesare", a declarat oficialul.
"FMI a sugerat o optiune care ar fi presupus bazarea pe masuri privind veniturile. Printre masurile discutate au fost cresterea TVA-ului si a cotei unice de impozitare, plus trecerea la o impozitare progresiva", a adaugat el.
"Tinand cont de marimea deficitului fiscal, ar fi fost necesare si unele reduceri de cheltuieli dificile in cadrul acestui scenariu", a admis Franks.
"Optiunea care a fost aleasa de Guvern s-a concentrat in special pe scaderea a ceea ce considera cresteri insustenabile ale cheltuielilor in ultimii ani. FMI recunoaste ca alegerea privind ce optiune aplica ii apartine Guvernului si este de acord ca alegerea Guvernului va asigura ca deficitul bugetar pentru 2010 ramane in limite adecvate", a conchis seful misiunii FMI pentru Romania.
Comunicatul intervine dupa ce presa din Romania a comentat pe larg vineri declaratiile facute de seful FMI, Dominique Strauss-Khan, pentru postul de televiziune France 2. Acesta a declarat ca s-a opus deciziei de reducere cu 25% a salariilor bugetarilor din Romania, sugerand insa o majorare a "impozitelor pentru bogati", propunere refuzata insa de Guvernul roman.
Guvernul s-a angajat, in cadrul negocierilor cu FMI, sa reduca masa salariala in sistemul bugetar cu 25% si pensiile cu 15%, pentru a atinge un deficit de 6,8% din PIB in 2010. Daca nu ar fi luate masuri de reducere a cheltuielilor, deficitul bugetar ar ajunge la 9,1% din PIB.
Joi, premierul Emil Boc a declarat ca Guvernul va aproba in sedinta de miercurea viitoare scrisoarea de intentie catre FMI si, imediat dupa aceea, isi va asuma raspunderea pe un proiect de Lege care sa puna in aplicare scrisoarea de intentie si masurile de sustinere a activitatii economice si a locurilor de munca in Romania. El a precizat ca alternativa la reducerea cheltuililor este majorarea taxelor.
Daca scrisoarea va fi trimisa catre FMI in luna iunie, boardul va lua in discutie aprobarea celei de-a cincea transe in luna iulie, urmand ca banii sa fie virati in Romania in august, a declarat recent Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani