Grecia ii asteapta cu bratele deschise pe turistii din Romania si Bulgaria
Data publicarii: Astazi, 22-05-2010 | TurismGrecia si poporul grec ii asteapta cu bratele deschise pe turistii din Romania si Bulgaria in special in aceasta vara si in acest an, a declarat vineri, la Bucuresti, ministrul elen supleant de externe, Dimitris Droutsas, in conditiile in care Grecia trece printr-o grava criza economica.
Intrebat in cel fel relatiile dintre Romania si Grecia, in special cele economice, vor fi afectate din cauza crizei, ministrul elen a afirmat ca trebuie sa fie consolidata cooperarea economica dintre cele doua tari, recunoscand ca intreaga regiune se confrunta cu probleme.
In ceea ce priveste turismul, ministrul Dimitris Droutsas a spus ca in special in aceasta vara si in acest an Grecia ii asteapta in numar mare pe turistii romani. "Fiti siguri ca Grecia si poporul grec ii asteapta cu bratele deschise pe turistii din Romania si Bulgaria", a spus el.
Grecia a infiintat de curand un comitet de criza pentru turism, dupa ce aproape 20.000 de rezervari au fost anulate la hotelurile din Atena in urma manifestatiilor violente impotriva masurilor de austeritate ale Guvernului. In consecinta, ca sa readuca turistii, grecii au redus preturile si au oferte generoase.
Dupa izbucnirea crizei din Grecia, unii analisti estimau ca exista un risc mare de "contaminare" al unor economii deja fragilizate precum cea a Romaniei si a Bulgariei, unde companiile grecesti sunt bine reprezentate. Bancile elene controleaza circa 15% din piata bancara romaneasca, fata de 28% in Bulgaria. Capital Economics estima in aprilie ca Bulgaria, Romania si Ungaria sunt tarile europene ale caror piete financiare au cea mai mare expunere la criza din Grecia.
Intrebat ce risc exista pentru economia Romaniei din partea bancilor grecesti, ministrul roman de externe Teodor Baconschi a declarat vineri ca, intr-adevar, exista o expunere larga in economia romaneasca a bancilor grecesti in Romania, dar a tinut sa remarce ca toata zona a trecut prin turbulente care, prin decizia politica a jucatorilor mari din UE, au fost depasite. "Ne bucuram ca Grecia si toate statele din zona euro au trecut cu bine peste atacurile speculative si peste devalorizarile artificiale ale euro", a afirmat Baconschi. "Privesc cu optimism si solidaritate capacitatea Greciei de a depasi acest moment dificil si cred ca, cu atat mai mult in acest context, coordonarea politico-diplomatica este esentiala pentru stabilitatea intregii UE", a declarat seful diplomatiei romane.
Delegatii de la Sofia si Atena participa vineri la Bucuresti la cea de-a saptea reuniune a formatului de cooperare trilaterala Bulgaria-Grecia-Romania, organizata la initiativa tarii noastre, pe agenda convorbirilor aflandu-se si criza financiara internationala.
La inceputul lunii martie, ministrul Teodor Baconschi a mers intr-o vizita oficiala Grecia, unde a avut o intrevedere cu premierul si ministrul de externe, Georgios Papandreou, si convorbiri cu ministrul supleant al afacerilor externe, Dimitris Droutsas. Cu aceasta ocazie, Baconschi, a transmis "un mesaj de sustinere politica pentru eforturile Greciei de redresare economica", subliniind increderea in reusita masurilor asumate de Guvernul elen prin Planul de Stabilitate si Dezvoltare.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani