Guvernul introduce TVA la achizitii intracomunitare si taxare inversa la alimente
Data publicarii: 20-05-2010 | EconomieAchizitiile intracomunitare de cereale, legume, fructe, carne, peste, flori, zahar si materiale de constructii vor avea TVA, iar pentru tranzactiile in interiorul tarii cu aceleasi produse, la care se adauga painea, va fi aplicata taxarea inversa, respectiv la beneficiar. "Se va crea un document special care va sta la baza platii TVA pentru achizitiile intracomunitare de astfel de bunuri.
Totusi, vor fi respectate celelalte prevederi comunitare privind deductibilitatea taxei platite pentru aceste achizitii, pentru a nu aduce prejudicii pietei interne, fapt care ar putea fi foarte sever sanctionat de Uniunea Europeana", se spune in nota de fundamentare a unui proiect de ordonanta de urgenta privind combaterea evaziunii fiscale, citat de Mediafax.
Totodata, se vor stabili prin ordin al ministrului Finantelor la propunerea presedintelui ANAF incadrarea tarifara a produselor din categoriile vizate si valorile minime pentru stabilirea bazei de impozitare a TVA. "In scopul diminuarii evaziunii fiscale in domeniul comertului cu bunuri din categoriile: cereale si plante tehnice, legume si fructe, flori, carne si preparate din carne, peste, preparate din peste si fructe de mare, zahar, faina, paine, o masura eficienta o constituie aplicarea taxarii inverse pentru livrarile de astfel de bunuri in interiorul tarii intre persoane impozabile inregistrate normal in scopuri de TVA", se mai arata in nota de fundamentare.
Taxarea inversa reprezinta o masura de simplificare a platii taxei, aplicabila numai intre persoane inregistrate in scopuri de TVA, prin care persoana obligata la plata taxei este beneficiarul in locul furnizorului. Practic, colectarea se face la finalul circuitului si sunt mult diminuate pierderile din diferite tranzactii intre interpusi.
Integral in Curierul National
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani