Salariatii din sectorul privat - pregatiti din timp pentru criza

Data publicarii: 18-05-2010 | HR/Cariere

Inca de la primele semne mai evidente ale crizei, patronii au fost pusi in situatia de a recurge la reduceri salariale si disponibilizari. Au existat, insa, si companii private in care s-au evitat scaderile de salariu si micsorarea de personal, in schimb salariile au fost inghetate, iar bonusurile si beneficiile au fost diminuate sau eliminate.

Potrivit lui Sorin Faur, director Resurse Umane BDO Romania si membru HR Club, acum, in plina criza, "sansele ca salariile in sectorul privat sa creasca sunt foarte mici. Cresterile salariale, mai ales in sectorul privat, se bazeaza pe performanta si pe capacitatea companiilor de a sustine fondul de salarii din profit. Alternativa nu exista". Pentru ca salariile sa creasca, in sectorul privat este necesar ca o companie sa fie nu doar performanta, ci sa isi atinga si depaseasca target-urile de vanzari si profit, lucru putin probabil pentru cea mai mare parte a economiei in acest moment, spune Faur.

Cu toate acestea, acolo unde acest lucru se intampla sau acolo unde managerii unei companii doresc in mod deosebit sa rasplateasca efortul si performanta angajatilor sai, se vor inregistra si cresteri salariale, dar vor fi punctuale si extrem de bine argumentate. "Mai degraba decat cresteri salariale, se vor acorda anumite bonusuri sau prime de performanta, dar in aceleasi conditii de cumpatare.

De altfel, nu este nici momentul psihologic potrivit pentru ca o companie sa decida acordarea generalizata a unor mariri salariale, ar da un semnal gresit, in conditiile inca prezente de incertitudine", a adaugat Sorin Faur. Pe de alta parte, in opinia acestuia, salariatii din sectorul privat nu trebuie sa se teama ca disponibilizatii de la stat le-ar putea lua locul. "Posibilitatea ca cineva sa fie inlocuit, cu cineva disponibilizat de la stat sau nu, exista si in prezent, in conditiile in care somajul este deja ridicat si este suficient sa dai un anunt de recrutare ca sa primesti, in medie, cel putin cateva sute, daca nu cateva mii de aplicatii".

Oricum, un numar si mai mare de someri va creste presiunea asupra celor deja angajati care se vor simti cu atat mai vulnerabili, "dar un risc generalizat de inlocuire masiva nu exista deoarece pe fond nici angajatorii nu doresc permutari de personal, atat timp cat cel existent este in limitele de cost acceptate si isi face treaba. Angajarea unei noi persoane inseamna multi timpi morti pana cand aceasta devine efectiv eficienta".

Curentul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: