Cat pierd la leafa cei platiti pe drepturi de autor
Data publicarii: 14-05-2010 | Finante-BanciGuvernul intentioneaza sa opereze doua modificari substantiale ale taxarii veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala. Prima, deja exprimata oficial, se refera la introducerea retinerii la sursa a unui impozit de 16%. In acest moment, se aplica un impozit anticipat, de 10%, in fiecare luna, urmind ca, dupa expirarea anului fiscal si depunerea declaratiilor de venit, contribuabilului sa i se calculeze si restul de plata, de 6%.
A doua modificare se refera la reducerea pragului de cheltuieli profesionale deductibile care se aplica veniturilor din drepturile de proprietate intelectuala, de la 40%, in prezent, la 25%, procent furnizat recent presei de surse guvernamentale.
Astfel, acum, la un venit anual brut de 10.000 de lei, de exemplu, se fac plati lunare anticipate de 1.000 de lei, in total. La regularizare, dat fiind procentul de deductibilitate de 40%, ar rezulta un impozit final de 960 de lei, deci statul trebuie sa restituie contribuabilului 40 de lei. Asadar, la cei 1.000 de lei brut, revin, in final, 9.040 de lei net.
In noua formula, Guvernul intentioneaza sa aplice direct impozitul de 16%, ceea ce inseamna, la acelasi venit anual brut de 10.000 de lei, un impozit total de 1.600 de lei, platit, evident, in 12 transe lunare. Asadar, inainte de regularizare, venitul net se ridica la doar 8.400 de lei. Aplicand noul plafon de cheltuieli deductibile, rezulta un venit final impozabil de 7.500 de lei, pentru care se datoreaza un impozit de 1.200 de lei, deci contribuabilul trebuie sa primeasca inapoi 400 de lei. Asadar, rezulta un venit total net de 8.800 de lei, in scadere cu 2,65% fata de cel initial.
Integral in Money.ro
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani