Cat pierd la leafa cei platiti pe drepturi de autor
Data publicarii: 14-05-2010 | Finante-BanciGuvernul intentioneaza sa opereze doua modificari substantiale ale taxarii veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala. Prima, deja exprimata oficial, se refera la introducerea retinerii la sursa a unui impozit de 16%. In acest moment, se aplica un impozit anticipat, de 10%, in fiecare luna, urmind ca, dupa expirarea anului fiscal si depunerea declaratiilor de venit, contribuabilului sa i se calculeze si restul de plata, de 6%.
A doua modificare se refera la reducerea pragului de cheltuieli profesionale deductibile care se aplica veniturilor din drepturile de proprietate intelectuala, de la 40%, in prezent, la 25%, procent furnizat recent presei de surse guvernamentale.
Astfel, acum, la un venit anual brut de 10.000 de lei, de exemplu, se fac plati lunare anticipate de 1.000 de lei, in total. La regularizare, dat fiind procentul de deductibilitate de 40%, ar rezulta un impozit final de 960 de lei, deci statul trebuie sa restituie contribuabilului 40 de lei. Asadar, la cei 1.000 de lei brut, revin, in final, 9.040 de lei net.
In noua formula, Guvernul intentioneaza sa aplice direct impozitul de 16%, ceea ce inseamna, la acelasi venit anual brut de 10.000 de lei, un impozit total de 1.600 de lei, platit, evident, in 12 transe lunare. Asadar, inainte de regularizare, venitul net se ridica la doar 8.400 de lei. Aplicand noul plafon de cheltuieli deductibile, rezulta un venit final impozabil de 7.500 de lei, pentru care se datoreaza un impozit de 1.200 de lei, deci contribuabilul trebuie sa primeasca inapoi 400 de lei. Asadar, rezulta un venit total net de 8.800 de lei, in scadere cu 2,65% fata de cel initial.
Integral in Money.ro
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile