UGIR propune sase masuri pentru redresarea economica in Romania

Data publicarii: 14-05-2010 | Economie

Uniunea Generala a Industriasilor din Romania (UGIR-1903) propune sase masuri pentru redresarea economica in Romania si considera ca simpla reducere a salariilor si pensiilor nu vor scoate tara din criza, au declarat reprezentantii industriasilor.

"Nu cred ca este normal sa gasim vinovati, insa simpla reducere a salariilor din sectorul bugetar si a pensiilor nu vor scoate Romania din criza", a declarat presedintele UGIR, Cezar Coraci.

Potrivit reprezentantilor UGIR, trebuie adoptate imediat masuri de stimulare a economiei reale, de reducere a evaziunii fiscale, care sa duca la cresterea veniturilor, combinate cu masuri de reducere a cheltuielilor nejustificate, acestea fiind singura cale de stopare a declinului economiei romanesti si iesirea din criza.

Alte masuri ar fi stimularea investitiilor si creearea de noi locuri de munca, prin Legea Parteneriatului Public Privat si scutirea de taxe pe perioada crizei a investitiilor noi.

De asemenea, potrivit presedintelui executiv UGIR, Marius Opran, este necesara inceperea imediata a unor lucrari publice de mare amploare, eficientizarea atragerii de fonduri europene prin crearea unui fond de cofinantare alimentat din reducerea evaziunii, privatizare sau fond de garantare.

Reprezentantii UGIR au mai propus implementarea unei legislatii favorabile dezvoltarii unui mediu competitiv de afaceri.

Economia se poate redresa, sustin reprezentantii industriasilor, prin reducerea evaziunii fiscale si a contrabandei. "Daca am reduce cu 50% contrabanda, nu am mai avea nevoie de alte masuri pentru iesirea din criza", a precizat Opran.

UGIR propune Guvernului asigurarea necesarului de lichiditati in economie, respectiv lichidarea creantelor pe care Statul le are catre agentii economici, prin plati directe sau prin compensare cu alte plati viitoare, precum si cresterea ponderii finantarii economiei reale de catre CEC si Eximbank.

"Pentru anul 2010 perspectiva de crestere economica este evaluata la maxim 0%, adeverind previziunile UGIR-1903 formulate inca din anul 2009, previziuni bazate pe lipsa oricaror politici economice anticriza si de absenta unor masuri reale de limitare a efectelor acesteia. Guvernul Romaniei trebuie sa-si asume un pachet de masuri de stimulare economica care sa faca posibila evitarea majorarii taxelor si impozitelor in Romania, majorari care ar bloca activitatea economica si ar compromite dezvoltarea tarii noastre pe termen lung, in acelasi timp cu reducerea cheltuielilor nejustificate", au conchis reprezentantii Uniunii Genrale a Industriasilor din Romania.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: