Dator la stat sau la banca, tot in strada ajungi
Data publicarii: 11-05-2010 | Finante-BanciVestea inceperii executarii silite a unora dintre cei care au achizitionat o locuinta prin programul "Prima Casa" va avea un impact semnificativ asupra numarului celor care vor aplica in viitor pentru un credit garantat de stat.
Concret, "din moment ce oamenii incep sa realizeze ca, in caz de neplata a unui numar anume de rate lunare, se supun acelorasi riscuri de evacuare, la fel ca in cazul creditelor imobiliare clasice, in mod sigur increderea in programul guvernului va scadea substantial", considera Maria Avramescu, consultant imobiliar al agentiei Casa Mea.
Mai mult, sentimentul ca "cineva te protejeaza" in cazul in care incepi sa ai dificultati la plata ratelor va disparea din randul celor care au contractat credite prin "Prima Casa".
Singura diferenta consta in procedura aplicata. Mai exact, in timp ce in cazul unui credit clasic, ca urmare a neachitarii ratelor, banca il executa silit pe datornic si scoate proprietatea la licitatie pentru a-si recupera banii, daca imprumutul este garantat de stat, atunci institutia de credit este despagubita de acesta, datornicul evacuat, iar casa scoasa la licitatie de stat pentru acoperirea pierderii.
"Exista doar o parte protejata de stat in relatia client-banca, anume cea din urma. Singurul avantaj pe care l-a avut imprumutatul a fost acela ca a obtinut ceva mai usor creditul, prezenta statului drept garant diminuand riscul asumat de institutia de credit", mai spune consultantul.
Aplicant "Prima Casa": "Sunt dezamagit"
Andrei, un tanar bucurestean, al carui dosar de aplicatie pentru un imprumut prin "Prima Casa" este in prezent in analiza, se declara dezamagit de felul in care a inteles Guvernul sa-i ajute pe tineri.
"Stiam ca risti sa ramai fara casa chiar daca ai un credit garantat de stat, dar ma asteptam la mai multa intelegere din partea autoritatilor, la pasuiri spre exemplu. In definitiv, statului ii platim taxe si impozite, iar el, in schimb, se comporta asemeni unei banci, asemeni unei firme careia ii esti dator", precizeaza tanarul.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani