Masina-frunza, care consuma dioxid de carbon si elimina oxigen
Data publicarii: 10-05-2010 | AutoPavilionul SAIC-GM, de la Expozitia Mondiala Shanghai 2010, propune un oras al viitorului in care vor circula vehicule bionice, care isi iau energia din aer.
Poate cel mai spectaculos exponat al Expozitiei Mondiale de la Shanghai este un vehicul bionic realizat de General Motors (GM) si Compania Industriala de Automobile Shanghai (SAIC).
Denumit YeZ, dupa cuvantul chinezesc "frunza", vehiculul viitorului ar urma sa se comporte intocmai ca o frunza: sa absoarba dioxid de carbon si sa elimine oxigen!
Masina care curata aerul
Am vazut YeZul mai intai pe panouri uriase raspandite prin orasul Shanghai si pe site-ul expozitiei. O silueta SF care nu poate trece neobservata. Cand am descoperit YeZul (in Pavilionul Chinei, la etajul al optulea sau al zecelea, daca nu ma insel), m-am bucurat ca un copil. Nu eram singurul. Zeci de persoane dadeau roata ciudateniei, fotografiau sau filmau.
Masina realizata de parteneriatul GM-SAIC este considerat un vehicul al viitorului, preconizat a fi folosit pe scara larga abia peste 20 de ani. De aceea, constructorii se multumesc sa prezinte prototipul, ramanand zgarciti cu specificatiile tehnice.
Am aflat ca foloseste, pentru a capta energie, minipanouri solare amplasate pe capota in forma de frunza si mici turbine eoliene amplasate pe roti. Energia astfel captata e stocata in acumulatori litiu-ion, care asigura o buna autonomie vehiculului.
Partea cea mai interesanta a vehiculului YeZ este aceea ca aplica principiile fotosintezei, captand dioxid de carbon si molecule de aer din atmosfera pe care le transforma in energie electrica si genereaza oxigen (n-am inteles cum face asta).
Nu e doar emisie zero, e emisie negativa: aerul se curata, mediul inconjurator se imbuna tateste. "Nu doar ca nu polueaza, dar chiar curata aerul, redefinind relataia vehicul-natura", sustine de signerul YeZ, Ma Zhengkun.
Integral in Evenimentul Zilei
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani