Plan de 750 de miliarde de euro pentru salvarea Europei

Data publicarii: 10-05-2010 | International

Uniunea Europeana a ajuns la un acord privind un plan curajos de salvare, evaluat la 750 de miliarde de euro, intr-un efort de a impiedica propagarea crizei elene, care ameninta in prezent stabilitatea pietelor financiare din lume, relateaza Wall Street Journal.

Banii vor putea fi folositi pentru a ajuta economiile din Zona euro care se confrunta cu probleme financiare.

Planul consta in 440 de miliarde de euro provenind de la guvernele din Eurogrup, 60 de miliarde de euro dintr-un fond UE de urgenta si 250 de miliarde de euro de la Fondul Monetar International.

La scurt timp dupa anuntarea deciziei, Banca Centrala Europeana a anuntat ca este dispusa sa cumpere obligatiuni emise de guvernele din Zona euro si private, pentru a asigura lichiditatea pe piete. De asemenea, Rezerva Federala americana a anuntat ca va redeschide acordurile swap cu alte banci centrale, pentru a se asigura ca acestea au acces la dolari.

Pietele asiatice au deschis luni in crestere, dupa anuntarea pachetului UE.

Pachetul important de salvare reflecta gravitatea crizei cu care se confrunta Europa si temerile din ce in ce mai mari potrivit carora situatia s-ar putea degrada atat de mult incat va submina cresterea economica fragila a economiei globale. Masurile contrazic deciziile anterioare, potrivit carora fiecare tara membra UE ar trebui sa isi adminstreze propriile finante, deschizand o perioada in care in care membrii Eurogrup isi asuma responsabilitati fara precedent in ceea ce priveste problemele financiare ale altor tari.

Ca semn al acestei ingrijorari mondiale, Casa Alba a anuntat ca presedintele american Barack Obama i-a sunat duminica pe presedintele francez Nicolas Sarkozy si pe cancelarul german Angela Merkel, pentru a le cere o "actiune hotarata de a construi increderea in piete".

Fixandu-si ca termen sa ajunga la un acord inainte de deschiderea pietelor financiare asiatice, luni dimineata, ministrii din cele 27 de state membre UE au incercat sa puna la punct un pachet suficient de impresionant pentru a tine sub control ingrijorarile din ce in ce mai mari in legatura cu problema datoriilor guvernelor din Zona euro.

Seful FMI, Dominique Strauss-Kahn, a dat asigurari ca Fondul "este dispus sa sutina ajustari individuale ale membrilor europeni si programe de salvare, prin trasarea si monitorizarea unor masuri economice, precum si prin asistenta financiara", atunci cand i se cere.

Desi fondul de stabilizare este o veste buna pentru investitori, care au cerut UE sa ia masuri mai concrete, poate o stire si mai importanta este ca BCE va actiona pentru a stabiliza pietele. Multi investitori au cerut BCE sa faca acest pas, iar faptul ca nu a anuntat un plan in acest sens dupa consiliul de saptamana trecuta a contribuit la scaderea de joi a burselor.

Un astfel de pas este o "veste foarte buna" si ar putea determina investitorii sa cumpere din nou active riscante pe care le-au vandut saptamana trecuta, a explicat Sebastian Galy, expert la BNP Paribas din New York.

Cei 440 de miliarde de euro promisi de guvernele din Zona euro nu sunt disponibili imediat, urmand sa fie imprumutati de o entitate creata in acest scop si oferiti tarilor care intampina probleme, dupa caz. Creditele luate de aceasta entitate vor fi garantate de tarile din Zona euro, cu exceptia celei care cere ajutor. Aceasta entitate le permite statelor membre sa se ajute reciproc fara sa incalce tratatele de aderare la UE, care interzic unei tari sa isi asume datoria alteia.

Garantiile ar urma sa fie repartizate dupa aceleasi criterii ca cele folosite pentru creditul oferit Greciei. Astfel, Germania va asigura cea mai mare proportie. Insa pentru a apela la acesti bani, va fi nevoie de aprobarea parlamentelor nationale, ceea ce ar putea intarzia aplicarea masurii.

UE va putea mobiliza mai repede fondul de urgenta de 60 de miliarde de euro. Acesta este inclus deja in bugetul total al UE, fiind destinat ajutoarelor pentru dezastre naturale si alte "evenimente exceptionale". Criza "este o amenintare pentru stabilitatea financiara a Zonei euro si a Uniunii Europene, deci (masura - n.red.) este justificata", a explicat comisarul european Olli Rehn.

Tarile europene si FMI au pus la punct o strategie care implica suma mari de bani, pentru a convinge pietele ca pot rezolva orice problema din Europa, a explicat un fost oficial FMI.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: