BCR duce la Chisinau clauzele interzise la creditele din Romania
Data publicarii: 04-05-2010 | Finante-BanciBanci cu nume sonore pe plan mondial isi leapada bunele moravuri imediat ce trec granita intr-o tara mai putin dezvoltata, conform conso.ro. Asa au facut si bancile straine care au poposit pe la noi, iar modelul a fost asimilat si de bancile romanesti. Este si cazul BCR Chisinau, care impune clientilor clauze contractuale interzise de ceva timp in Romania.
Romanii inca mai sunt revoltati ca banci straine renumite la nivel international nu au acelasi grad de corectitudine fata de clienti atunci cand ajung in Romania. Practicile de buna conduita sunt deseori ignorate la noi, iar marturie stau sutele de plangeri catre Protectia Consumatorului si opiniile postate la Vocea Clientului. Drepturile consumatorilor nu vin automat, ci trebuie castigate, iar in timp se cladeste un cadru legislativ protectiv pentru consumatorii de servicii financiare.
De-abia din 2009, bancile de la noi au fost obligate sa majoreze dobanda la credite numai in functie de un indice transparent si nu au mai avut voie sa introduca noi comisioane pe parcursul derularii imprumutului. Insa numai pentru clientii noi.
Din iunie 2010, practica bancilor ar putea primi o noua "lovitura" din partea protectiei consumatorului. Autoritatea in domeniu vrea sa elimine comisioanele de rambursare anticipata pentru toate tipurile de imprumuturi si sa impuna in mod clar bancilor sa aplice aceleasi reguli de transparenta pentru toti clientii, inclusiv pentru cei vechi.
Daca la noi nu se mai poate... merge in Moldova
Daca, in Romania, bancile au fost nevoite sa se conformeze legislatiei nationale si europene, in momentul in care au depasit granitele tarii au revenit la aceleasi obiceiuri vechi.
BCR este principalul actionar al BCR Chisinau, o banca universala din Republica Moldova, deschisa inca din 1998 si intrata in grupul Erste din 2006.
Si, chiar daca teoretic este vorba de acelasi grup bancar cu aceeasi viziune "de a constientiza angajatii in sustinerea unui nivel inalt al calitatii", clientii resimt diferit beneficiile experientei internationale a grupului.
Asta deoarece calitatea este vazuta cu ochi diferiti in Moldova fata de Romania, in special in ceea ce priveste produsele oferite si transparenta costurilor. Daca in Romania banca ofera credite cu dobanda indexabila la intervale regulate in functie de Euribor sau Robor, BCR Chisinau a ramas pe vechiul model, aplicat pana nu demult si la noi.
In contractele de credit ipotecar oferite de BCR in Chisinau, se stipuleaza ca "rata anuala a dobanzii ce se plateste de Debitor este fluctuanta, fiind supusa modificarii (majorarii, micsorarii) pe toata perioada creditarii fara consimtamantul Debitorului".
In plus, "pe parcursul derularii creditului, Banca poate modifica continutul clauzelor contractuale cu privire la costuri prin notificarea Debitorului cu cel putin 30 de zile inainte de intrarea in vigoare a noilor nivele".
Astfel de clauze sunt posibile in Republica Moldova, deoarece acolo nu exista inca o legislatie similara cu cea din Romania care sa impuna limitari bancilor. In plus, autoritatile din Republica Moldova nu se pot lega nici de reglementarile europene in domeniu, deoarece Moldova nu a asimilat acquis-ul comunitar.
Singurul punct in plus pentru BCR in Republica Moldova este doar perceperea unui comision unic de rambursare anticipata de 1%, inclusiv in cazul creditelor ipotecare.
Integral in Curierul National
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice