Marirea taxelor, varianta simpla, dar cea mai proasta
Data publicarii: 30-04-2010 | EconomieProbabilitatea majorarii taxelor in 2011 este ridicata, in conditiile in care Romania ar trebui sa implementeze consolidarea fiscala pana in 2012, iar reducerea cheltuielilor publice este puternic contestata atat de Parlament, cat si de societate, considera analistii BRD.
"Consolidarea fiscala ramane un deziderat atat timp cat Guvernul roman nu va imbunatati colectarea taxelor. (...) Masurile concrete pentru limitarea cheltuielilor publice intampina o opozitie puternica atat in Parlament, cat si pe strazi. Cel mai probabil abordarea actuala orientata pe cheltuieli va fi inlocuita, posibil in 2011, cu o orientare spre venituri si majorari de taxe", se arata intr-un raport al BRD remis Curierului National. Analistii noteaza ca toate statele europene care au apelat la ajutorul FMI, respectiv Islanda, Ungaria, Letonia, Ucraina, Belarus si Serbia, au luat in considerare consolidarea regimurilor fiscale prin majorarea taxelor, dar raspunsul politic a fost diferit.
Pe de alta parte, reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, considera ca majorarea taxelor intr-o perioada de recesiune ar fi o mare greseala, nu o solutie, si crede ca Guvernul are alternative, cum ar fi accelerarea reducerii cheltuielilor sau o incasare mai buna a taxelor existente. "Punctul meu de vedere este foarte clar. Ar fi o mare greseala ca anul acesta, intr-un an de recesiune, sa existe totusi majorarea unor taxe. Cred ca exista suficiente alte masuri care pot fi luate pentru a elimina aceasta posibilitate in 2010", a spus Tanasescu.
Mai mult decat atat, seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a spus, ieri, ca Romania trebuie sa fie vigilenta, dupa problemele din Grecia, si sa se asigure ca isi indeplineste toate angajamentele asumate, astfel incat sa nu apara riscuri, care pot fi agravate de actualul context. "Mesajul-cheie pentru Romania, legat de problemele din Grecia, este acela ca Romania trebuie sa fie foarte vigilenta in indeplinirea tuturor angajamentelor asumate, pentru a se asigura ca nu va aparea niciun risc, care sa fie agravat de situatia actuala (creata de criza din Grecia - n.r.)", a spus Franks, dupa o intalnire cu guvernatorul Mugur Isarescu.
Ce taxe vor fi majorate?
"Revenirea la o pozitie echilibrata pana in 2012 va fi o sarcina dificila si sensibila din punct de vedere social. Desi previziunile FMI indica o reducere a cheltuielilor de la 40% din PIB la 34% din PIB in 2012, credem ca o asemenea ajustare este dificil de implementat. (...) Anticipam ca Guvernul va urmari o abordare mult mai usoara prin intermediul majorarii veniturilor si taxelor", potrivit raportului BRD.
Analistii considera ca Guvernul va lua mai mult in considerare, in 2011, renuntarea la regimul de impozitare unica si revenirea la un sistem de taxare progresiv, in timp ce economia isi va reveni. O alta optiune este majorarea taxei unice, dar aceasta nu va face diferente intre persoanele cu venituri ridicate si cele cu venituri scazute, iar alternativa de crestere a TVA, desi pare a fi cea mai eficienta optiune la o prima analiza, in realitate va sustine evaziunea fiscala, cu efecte grave asupra colectarii taxelor, potrivit BRD. "Anul 2010 ramane unul dificil si turbulent. Raspunsul autoritatilor este crucial in 2010 pentru mai multe variabile, printre care somajul si increderea consumatorilor, cresterea economica, trendul de dezinflatie, consolidarea fiscala si datoria publica, perceptia investitorilor, traiectoria cursului de schimb leu/euro, intermedierea financiara", se mai spune in raport.
Totusi, cresterea impozitelor nu e o solutie
Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, a precizat ca printre solutii ar fi accelerarea reducerii cheltuielilor curente sau imbunatatirea colectarii taxelor existente. "Pot fi, cred eu, avute in vedere operatiuni de eliminare a unor costuri intr-o viteza mai mare, a unor cheltuieli curente ma refer, poate si o incasare mai buna a taxelor existente. Trebuie identificate si eliminate aceste posibilitati de scurgere de incasari. Nu cred ca este o solutie sa marim taxele anul acesta", a spus reprezentantul Romaniei la FMI, citat de Mediafax.
Acesta a explicat ca deficitul bugetar din primul trimestru s-a ridicat la 8,15 - 8,16 miliarde de lei, indeplinindu-se astfel tinta stabilita cu FMI, de 8,25 mld. lei, dar se observa probleme la incasarea veniturilor bugetare, care au condus la efectuarea unor cheltuieli mai mici. "Probabil ca au fost facute mai putine cheltuieli pe partea de cheltuieli curente, probabil ca o parte pe cheltuielile de investitii. (...) Cert este ca asa cum arata executia pe primul trimestru, din punctul nostru de vedere, este o executie corecta", a spus Tanasescu.
Parvan: Tot prostii care platesc taxe vor fi afectati
Secretarul general al Asociatiei Romane a Oamenilor de Afaceri (AOAR), Cristian Parvan, ne-a mentionat ca singurii afectati indiferent de decizia guvernantilor vor fi aceia care platesc deja taxe si impozite. ''Vedem cu totii ca lipsa de interes a Guvernului de a face o analiza sa vada clar de unde poate taia, nu ne ramane decat sa majoram taxele actuale, sau sa introducem altele noi. E greu de inteles ce vrea sa faca Guvernul, in conditiile in care ei nu ies decat cu declaratii: "Vom largi baza de impozitare". Pai bun, dar asta ce inseamna? Majorezi actualele taxe, introduci altele noi in sectoarele nefiscalizate? Nu putem sa ne dam cu presupusul intr-o situatie asa delicata'', a declarat pentru Curierul National, Cristian Parvan.
Pe de alta parte, secretarul general al AOAR ne-a mai spus ca indiferent de ce va face Guvernul, fie ca va taia din cheltuieli, fie ca va majora taxele, tot persoanele care platesc deja impozite vor fi afectate. ''Daca Guvernul chiar nu are de unde sa taie, in urma analizelor facute, asta e, majoram taxele. Tot prostii care platesc deja impozite vor fi afectati'', a afirmat ironic, Parvan.
Integral in Curierul National
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului