PwC: Piata imobiliara locala de abia incepe sa dea semne de dezghet
Data publicarii: 29-04-2010 | ImobiliareDezvoltatorii si investitorii imobiliari din Europa Centrala si de Est se vor confrunta si in 2010 cu un an dificil, dar previziunile pentru anii urmatori sunt mai bune, potrivit unui studiu realizat de Urban Land Institute si PricewaterhouseCoopers.
"In alte state din regiune sectorul imobiliar a fost puternic afectat, valoarea proprietatilor si ratele de ocupare au scazut puternic. Aceasta este de asemenea si situatia Romaniei, care a inregistrat un declin al preturilor imobiliare, o scadere a tranzactiilor, iar piata locala de abia incepe sa dea semne de dezghet", a declarat Brian Arnold, partener consultanta fiscala si juridica din cadrul PricewaterhouseCoopers Romania.
Realizatorii studiului mai spun ca in conditiile facilitarii accesului la credite si a stabilizarii preturilor proprietatilor, sectorul imobiliar european va inregistra ceva progrese in 2010, insa drumul catre relansare este in continuare "lung, iar recuperarea va fi foarte lenta".
Cu toate ca intreaga regiune s-a confruntat cu un exod al capitalului strain, iar investitiile straine vor ramane la un nivel scazut, trei piete din regiune s-au dovedit foarte rezistente in actualul climat economic. Prima este cea poloneza care a reusit sa evite recesiunea anul trecut. Economia Poloniei este mai putin dependenta de exporturi, iar nivelul ocuparii fortei de munca s-a mentinut constant, sustinand astfel cererea interna.
De asemenea, Republica Ceha este pe drumul cel bun, iesind dintr-o recesiune relativ scurta si de mica amploare, iar Turcia a traversat aceasta perioada mai bine decat majoritatea celorlalte state europene, avand avantajele sporului demografic sustinut si de amplasarea geografica strategica, care o pune in situatia de a deveni noul hub logistic dintre Europa si Orient, se mai arata in studiu.
"In acest an observam un sentiment de optimism prudent. Problema cheie este cum se vor comporta cei care inchiriaza spatii. Investitorii imobiliari sunt in continuare tematori si se concentreaza pe pietele mai adanci si mai lichide", a declarat John Forbes, liderul grupului pentru sectorul imobiliar pentru Europa, Orientul Mijlociu si Africa din cadrul PricewaterhouseCoopers.
Integral in Money.ro
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii