Platesti, nu platesti, rau-platnic te numesti!
Data publicarii: 28-04-2010 | Finante-BanciDaca iti achiti creditul la timp, nu trebuie sa ajungi pe lista rau-platnicilor. Aceasta logica nu se aplica insa in toate situatiile. O dovedeste cazul unui bucurestean care nu mai poate obtine nici un imprumut in urmatorii patru ani, desi si-a respectat toate obligatiile catre societatea financiara care i-a acordat un credit de consum.
Pe 14 decembrie 2005, Filip G. a obtinut un credit de consum in valoare de 4.154 lei de la SC TBI Credit IFN SA (societate financiara nebancara). Dupa 14 luni, Filip s-a hotarat sa ramburseze anticipat suma care-i mai ramasese de achitat din imprumut si a facut o cerere in acest sens catre TBI. Societatea i-a raspuns ca e de acord cu rambursarea anticipata a diferentei de 1.762 RON, iar bucuresteanul a achitat integral suma ceruta de creditoare. Lucrurile pareau rezolvate, mai ales ca pe 3 aprilie 2007 TBI i-a comunicat printr-o adresa: "Pentru contractul de vanzare-cumparare cu plata in rate nr. 50.263/14.12.2005, au fost achitate integral toate obligatiile de plata, drept pentru care in evidentele noastre contabile figurati cu sold 0".
Bun-platnic, dar pe lista de datornici
Surpriza a aparut insa dupa mai bine de un an, pe 16 iunie 2008, cand Filip s-a dus la Raiffeisen Bank sa ceara un imprumut de 2.000 euro. "Dupa doua zile de la depunerea cererii, reprezentantii bancii m-au instiintat ca nu-mi pot acorda creditul, deoarece figurez in banca de date a Biroului de Credit cu debite restante fata de creditoarea TBI. Am ramas blocat", spune Filip. Ulterior, bucuresteanul a cerut bancii Raiffeisen sa-i dea in scris motivul pentru care i se refuza creditul. "Cei de la Raiffeisen mi-au spus ca nu-mi pot da o adresa oficiala, deoarece TBI este clientul lor si nu-i pot crea acestei firme prejudicii, pentru ca astfel s-ar incalca protocoalele de confidentialitate dintre banci. Raspunsul mi s-a parut uluitor", afirma Filip.
Cine m-a inscris la rau-platnici?
Dupa experienta cu Raiffeisen, Filip a inceput sa faca sapaturi pentru a afla cine l-a inscris in baza de date a rau-platnicilor. "Dupa ce am facut o cerere in acest sens la Biroul de Credit, nu mi s-a precizat cine e institutia care m-a inscris pe listele lor de datornici. Totusi, cu aceasta ocazie am vazut ca TBI mi-a perceput in decembrie 2007 o suma restanta de 239 lei, care nu stiu de unde provine. E suprinzator pentru ca in urma cu opt luni primisem de la TBI o hartie in care am fost instiintat ca le-am achitat creditul si ca soldul meu e 0", povesteste Filip. El spune ca, initial, functionarii TBI si‑au recunoscut vina, dar ulterior au spus ca nu l-au inscris ei in baza de date. "Situatia care v-a fost creata este rezultatul unei erori, si nu al unei intentii de a va prejudicia", citeste Filip dintr-un raspuns primit de la TBI. "Ulterior, mi-au raspuns ca nu ei m-au trecut pe listele Biroului de Credit", spune Filip. "Din informatiile mele, am inteles ca, dupa ce eu am achitat creditul la TBI, pentru restantele alea inchipuite de 239 lei TBI ar fi executat asigurarea incheiata la OMNIASIG pentru creditul meu. Asta e motivul pentru care TBI nu stie cum sa rezolve situatia", adauga Filip.
Integral in Romania Libera
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice