Romanii sunt campioni la telecomanda
Data publicarii: 27-04-2010 | MediaConationalii nostri se uita la televizor cu pana la doua ore mai mult peste media mondiala. Consumul de programe TV la nivel mondial a atins o medie zilnica de 3 ore si 12 minute. In prima parte a acestui an, romanii s-au uitat la televizor chiar si cinci ore pe zi.
Tehnologia si criza financiara au dus la cresterea timpului pe care oamenii il petrec in fata micului ecran. Cercetarea "One television year in the world", realizata in 89 de tari de pe cinci continente, releva ca in majoritatea teritoriilor consumul TV a crescut.
"Consumul TV la nivel mondial in 2009 nu numai ca nu a fost afectat de criza, dar a depasit noi recorduri, atingand o medie zilnica de 3 ore si 12 minute. Audientele nu au fost niciodata mai mari, iar noile tehnologii ofera telespectatorilor mai multe posibilitati", a declarat Jaques Braun, vicepresedinte Eurodata TV, compania care a realizat cercetarea.
Televizorul, cel mai ieftin divertisment
Potrivit datelor de audienta, romanii sunt mari campioni in manuirea telecomenzii. Astfel, in luna inauarie, un roman statea cu ochii in televizor, in medie, 5,4 ore pe zi. Aceaste cifre s-au diminuat cu trecerea lunilor. In februarie, media a scazut la 5,2 ore pe zi, iar in martie a ajuns la 4,6 ore.
In prima jumatate a lunii aprilie, un roman se uita la TV, in medie, 4,4 ore. Scaderea va fi si mai mare pe masura ce ne apropiem de vara. "Televizorul este cel mai ieftin mod de divertisment in conditiile crizei economice. Oamenii aleg un mod mai putin costisitor de a-si petrece timpul liber in loc sa mearga in calatorie", explica Petrisor Obae, editor paginademedia.ro.
La randul sau, Iulian Comanescu, Managing Partner la firma de consultanta Comanescu, e de parere ca, pe langa criza, tehnologia atrage de asemenea audienta: televiziune HD, programare "on-demand", ghid electronic de program.
"Se stie ca in urma cu mai multi ani, fabricantii TiVo, dispozitivul inteligent care iti pastreaza programele pe un hard, au marchetat aparatul cu o strigare gen «Nu va pierdeti timpul, urmariti doar ce va intereseaza!», dar dupa aceea s-a dovedit ca posesorii de astfel de masinarii stau mai multe ore in fata TV-ului decat ceilalti", spune Comanescu.
Si sociologul Mircea Kivu sustine ideea ca televizorul ramane cea mai ieftina distractie. "Toate studiile realizate din '90 incoace arata ca Romania are o medie mai mare de vizionare. La noi, probabil ca este si saracia, si o anumita cultura si obisnuinta", explica acesta.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii